22/5/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή της ΚΟΠ για βράβευση των αρίστων αθλητών και ομάδων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή της ΚΟΠ για βράβευση των αρίστων αθλητών και ομάδων




Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζί σήμερα θα τιμήσουμε τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες του ποδοσφαίρου μας.

Θα τιμήσουμε τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες του δημοφιλέστερου αθλήματος, γεγονός που καθιστά την αποψινή εκδήλωση μία πραγματική γιορτή, μέσω της οποίας τιμούμε ανθρώπους πρότυπα.

Μιλώ για γιορτή, γιατί έχω πάντα την πεποίθηση πως ως πολιτεία, ως αθλητικές αρχές και παράγοντες οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις αρετές του χώρου του ποδοσφαίρου. Να αναδεικνύουμε την χαρά του αθλητισμού, είτε κανείς συμμετέχει στον αγώνα μέσα στο γήπεδο, είτε ψυχαγωγείται ως απλός θεατής.

Το άθλημα του ποδοσφαίρου γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Ομάδες μας διακρίνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ και η εικόνα της εθνικής μας ομάδας δημιουργεί προσδοκίες.

Την ίδια ώρα προσβλέπουμε στο ποδόσφαιρο και ως ένα χώρο ο οποίος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην δημιουργία παιδείας κατανόησης και συνεργασίας, τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ ξένων.

Γι αυτό και θεωρώ πως οι ευθύνες όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, επειδή ακριβώς είναι το δημοφιλέστερο άθλημα, είναι βαριές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευθύνες, βεβαίως, έχει και το κράτος και είμαστε έτοιμοι ως Κυβέρνηση να αναλάβουμε μαζί και στο βαθμό που μας αναλογεί να συμβάλουμε στην εξυγίανση, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, στην βελτίωση των συνθηκών και των υποδομών εκεί που έχουμε την δυνατότητα και στην παροχή του νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα έχουμε ένα υγιές πρωτάθλημα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω πως από το 2014 έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, συστάθηκε και λειτουργεί η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και μπήκε σε εφαρμογή ο θεσμός των επιτηρητών σταδίων, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Προκειμένου να ελέγξουμε το φαινόμενο της απαράδεκτης βίας στα γήπεδα, προωθούμε και την λεγόμενη κάρτα φιλάθλου, η οποία όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης και οπωσδήποτε χωρίς ευθύνη της Κυβέρνησης, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις πραγματικότητες για να μπορούμε να πάρουμε και τις ορθότερες αποφάσεις. Και είναι μία πραγματικότητα πως το κύρος του πρωταθλήματός μας αμφισβητείται στο εξωτερικό, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των κόκκινων λεγομένων φακέλων για παιχνίδια με υποψίες χειραγώγησης τους.

Θα ήθελα προς τούτο να συγχαρώ την ΚΟΠ, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να πατάξει αυτό το προσβλητικό φαινόμενο και ήδη έχει λάβει σειρά μέτρων.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όσα διαδραματίζονται και γι αυτό πολύ πρόσφατα υπογράψαμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και παράλληλα καταθέσαμε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω καθώς η βραδιά απόψε ανήκει στους τιμώμενους. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και σε αυτούς πρέπει απόψε να πέσουν τα φώτα, καθώς πρόκειται για τους ανθρώπους που στη διάρκεια του μαραθωνίου του πρωταθλήματος ξεχώρισαν.

Έχοντας υπόψη πως η αθλητική διάκριση είναι απότοκο σκληρής δουλειάς, δεν έχω παρά να τους συγχαρώ όλους και να τους ζητήσω να συνεχίσουν να είναι πάντα και παντού άριστοι των αρίστων. Η κοινωνία μας χρειάζεται πρότυπα και οι αθλητές μπορούν να γίνουν ένα από αυτά.