Δηλώσεις Υπουργού Υγείας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το ΓεΣΥ
Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να τηρήσουν αυτά που συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) απηύθηνε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός βρισκόμαστε προ των πυλών για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας και το μόνο που στερεί τον κόσμο από την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι η αδράνεια των κομμάτων να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια.
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:
Ερώτηση: Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία χωρών του νότου σχετικά με την εξασφάλιση φθηνότερων φαρμάκων;
Απάντηση: Κατ’ αρχάς δεν είναι μόνο οι χώρες του νότου. Απλώς, στο πρώτο συναπάντημα ανταποκρίθηκαν μόνο οι χώρες του νότου. Αυτό είναι ενδεικτικό διότι στέλνει και μηνύματα σε όσους ενδιαφέρονται και προβληματίζονται για το πού πάει η Ευρώπη γενικότερα και ποιό είναι το πρόβλημα με την ευρωπαϊκή ιδέα. Επίσης να σας πω ότι δεν είναι θέμα που αφορούσε μόνο την Κύπρο. Απασχολεί λίγο-πολύ όλες τις χώρες, και πρωτίστως τις μικρότερες της Ε.Ε., αφού όντας μικρές οικονομίες, καλούμαστε να διαπραγματευτούμε με πολυεθνικούς κολοσσούς που έχουν τζίρους μεγαλύτερους από το ΑΕΠ μας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση διαπραγματευτική ισχύ μπορεί να έχει η Μάλτα ή το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος απέναντι σε αυτούς τους γίγαντες. Η πρώτη φορά που έθεσα το θέμα ήταν στο άτυπο Συμβούλιο του Άμστερνταμ, πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ήταν ιδιαίτερα αλληλέγγυες και συγκαταβατικές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και άλλες χώρες και, παρόλο που η Επιτροπή έχει δεμένα τα χέρια της από τις αποφάσεις του Συμβουλίου των κρατών μελών υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και μας βοήθησε, καθώς και ο Επίτροπος Υγείας προσωπικά.
Πηγαίνοντας στη Μάλτα, δεν ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωνόταν η προσπάθεια. Για μας τους μικρότερους η ανησυχία μας ήταν αν θα πείσουμε 1-2 μεγάλα κράτη να εμπλακούν στην προσπάθειά μας διότι αυτοί έχουν το ειδικό βάρος. Μετά χαράς είδα ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία ενήργησε ευεργετικά στην όλη προσπάθεια, διότι η Ισπανία έχει σαφέστατη θέση. Η κα Μονσεράτι (Υπουργός Υγείας Ισπανίας) και η κα Λορεντσίνι (Υπουργός Υγείας Ιταλίας) ήταν ξεκάθαρες στην τοποθέτησή τους. Μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο, την Πορτογαλία –σημαντικός εταίρος στα φάρμακα για μας- και την Ελλάδα υπογράψαμε τη Διακήρυξη της Μάλτας. Την επόμενη μέρα, σε διευρυμένη συνάντηση, προσχώρησε και η Ρουμανία και η Ιρλανδία. Δήλωσε επίσης και η Σλοβακία ότι επιθυμεί να προσχωρήσει, αλλά επειδή είχε εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και όχι από τον Υπουργό έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του ο Σλοβάκος αξιωματούχος για να το οριστικοποιήσει. Αντίστοιχη πρόθεση εξέφρασε και το Βέλγιο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα των φαρμάκων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλο τον κόσμο ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο, μετά τη βιομηχανία των όπλων. Πρόκειται για τεράστια δύναμη και ισχύ και μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη –δυσανάλογα- ισχυρή διαπραγματευτική σχέση των φαρμακοβιομηχανιών.
Την Τρίτη, είχαμε συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των φαρμακευτικών εταιριών της Ευρώπης για τρίτη φορά και το μήνυμα ήταν πολύ σαφές και ξεκάθαρο, ενισχυμένο από τη διακήρυξη της Μάλτας: είτε θα έρθετε κοντά να δούμε το θέμα των φαρμάκων από κοινού και συναινετικά προκειμένου να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να ενσωματώσουμε στα δικά μας φαρμακολογικά οπλοστάσια τις καινοτόμες προσεγγίσεις σας, είτε θα μας βρείτε απέναντί σας ενωμένους και οργανωμένους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε μια διαρκής υψηλού επιπέδου επιτροπή για μόνιμη επαφή μεταξύ των κρατών μελών και των επικεφαλής των βιομηχανιών, προκειμένου να εξετάσουμε αρχικά τους τρόπους συνεργασίας. Αν δεν αποδώσουν αυτοί οι τρόποι, η δική μας πρόθεση είναι να προχωρήσουμε πρώτα με ανταλλαγή πληροφοριών –που είναι το σημαντικότερο που μας στερούν. Δηλαδή, να διερευνήσουμε πώς αγοράζει η κάθε χώρα (αγορές του κράτους).
Το δεύτερο στάδιο είναι η από κοινού διαπραγμάτευση τιμών και η από κοινού αγορά φαρμάκων. Το να αγοράζει κάποιος για 800.000 που είναι ο πληθυσμός Κύπρος ή για 350.000 που είναι η ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου, είναι ένα πράγμα, και το να αγοράζει κάποιος για 150-170 εκατομμύρια που είναι ο συνολικός πληθυσμός των χωρών του Valetta-Group –όπως λέγεται τώρα- είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.
Ερώτηση: Θα μειωθούν και οι τιμές των φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα;
Απάντηση: Αυτό το ερώτημα το συζητάμε διότι δεν έχουμε ΓεΣΥ. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν εθνικά συστήματα υγείας και έτσι μια τέτοια συζήτηση είναι εκ του περισσού. Θα έχουμε όμως κάποτε. Έχω ξεκάθαρες εντολές από τον πολιτικό μου προϊστάμενο και είναι ενισχυμένες από τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών. Αν κάποιοι κάνουν άλλες σκέψεις, ας τις θέσουν κι ας κριθούν. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν επιτρέπω την εκτροπή από την καθολικότητα. Είναι ο βασικότερος πυλώνας των εθνικών συστημάτων υγείας και τον έχουμε προσυπογράψει τόσο ως μέλος της Ε.Ε. όσο και ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Αυτός είναι ο πυλώνας που οραματιζόμαστε και έτσι άρχισε η ιδέα του ΓεΣΥ.
Όσοι μιλούν για συστήματα που εξαιρούν έστω και ένα άτομο από τον πληθυσμό, μιλούν για πολυασφαλιστικά και άλλα ημιτελή συστήματα που δεν προσφέρουν καθολική κάλυψη και δεν είναι αυτή η μεταρρύθμιση που οραματίζεται η κυβέρνηση. Η μεταρρύθμιση έγινε το 2001. Η αδυναμία των κομμάτων να την υπηρετήσουν ξεγύμνωσε αυτά τα κόμματα στον κόσμο. Είναι ώρα να διορθώσουν το λάθος τους και όχι ώρα να κάνουν άλλα λάθη.
Εγώ έχω ξεκάθαρη άποψη επί του συγκεκριμένου. Υπηρετώ τη μεταρρύθμιση όπως σκιαγραφήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς με την εισαγωγή μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ τώρα μαζί με την αυτονόμηση. Όσοι υπαναχωρούν ή κάνουν δεύτερες σκέψεις, ας τις παρουσιάσουν ενώπιων του λαού και ας κριθούν. Εγώ θα υπηρετήσω μόνο αυτό που παρουσίασα.
Ερώτηση: Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο καθένας θα πληρώνει 6% για το ΓεΣΥ;
Υπολογίζω ότι ο κάθε μισθωτός θα πληρώνει γύρω στο 2,65% και 2,9% ο κάθε εργοδότης. Αν ο κ. Νεοφύτου έχει προσθέσει τα δύο ποσοστά και κατέληξε σε συμπέρασμα ότι θα πληρώνει ο καθένας 6%, είναι λανθασμένη προσέγγιση και πρέπει να επεξηγηθεί. Χρειάζεται όμως τα διάφορα κόμματα να αποφασίσουν και να διατυπώσουν ποιά είναι η τελική τους θέση. Έχουμε πάρει αποφάσεις για τα θέματα της αυτονόμησης.
Βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη μια προσπάθεια σπίλωσης του ΓεΣΥ και δυσφήμισή του για να το παρουσιάσουν σαν «καταστροφή της οικονομίας». Όσοι μιλούν για «καταστροφή της οικονομίας» απλώς αγνοούν το σχέδιο. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο. Τα ποσά που θα εκλύει το σχέδιο ετησίως είναι φιξαρισμένα. Δεν καταλαβαίνω –ή μάλλον καταλαβαίνω πολύ καλά- γιατί επιχειρείται τεχνηέντως να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Αυτά όμως δεν είναι παράδοξα.
Εγώ τα ανέμενα και είχα ενημερώσει τους συνεργάτες μου από την αρχή του χρόνου ότι ο πόλεμος θα είναι αδυσώπητος και δεν θα είναι καθαρός. Υπάρχει μια προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου να τρομοκρατηθεί για το ΓεΣΥ και θέλω να ενημερώσω τον κόσμο για το εξής: όσα ακούτε μην τα «χάβετε» και μην τα πιστεύετε. Όλοι οι σχεδιασμοί είναι έτοιμοι και το μόνο πράγμα που στερεί τον κόσμο από την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι η αδράνεια των κομμάτων να περάσει τους νόμους.
Είναι η ώρα των αποφάσεων και της ανάληψης ευθυνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να συγκεράσει αυτές τις απόψεις και κατέληξε στις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών με δικές του κυρίως παραχωρήσεις που διαφυλάττουν αυτό το αγαθό που θέλει να δώσει στον κόσμο. Θέλει να δώσει στον κόσμο πλήρες καθολικό σύστημα υγείας και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης αυτού του χαρακτήρα είναι εκ του πονηρού και ακυρώνει το εγχείρημα.
Αναγνωρίζω ότι το ΑΚΕΛ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι καθώς και η δική μας πλευρά. Ως εκ τούτου, αυτό που ζητώ είναι να σταματήσουν κάποιοι να τυρβάζουν περί άλλων. Έχουμε τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών, ας τις υλοποιήσουμε. Οτιδήποτε τίθεται πέρα αυτού πρέπει να το βλέπουμε με δυσπιστία διότι κάποιοι που τάχατες κόπτονται τώρα για το καλό της υγείας των πολιτών, θυμήθηκαν τώρα να κάνουν εισηγήσεις ολοκληρωμένες. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο από αυτό που έχει μελετήσει η Πολιτεία και το έχουν προσυπογράψει οι πολιτικοί αρχηγοί και τους καλώ να το τηρήσουν.
Δεν θεωρώ ότι βρίσκεται προσπάθεια ανατροπής του ΓεΣΥ από κόμματα, αλλά από οργανωμένα συμφέροντα που προσπαθούν να επηρεάσουν κόμματα. Απευθύνω έκκληση προς τους πολιτικούς για να ολοκληρώσουν τα διαδικαστικά και να εγκρίνουν το πλαίσιο που προέκριναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και να μην παρασυρθούν από τις σειρήνες ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων που προσπαθούν ν’ ανατρέψουν αυτές τις προσπάθειες.
Πάνω απ’ όλα πρέπει να τεθούν οι ασθενείς και δεν εννοώ μόνο αυτούς που έχουν χρόνιες παθήσεις, αλλά όλους εμάς που, κάποια στιγμή της ζωής μας, θα υπάρξουμε ασθενείς. Όταν καταστούμε ασθενείς, θα αντιληφθούμε το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το εποικοδομητικό πνεύμα, με το οποίο προσέγγισαν την πρωτοβουλία επίλυσης των προβλημάτων. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά και ελπίζω αυτό να διαφανεί και σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρέπει όμως να πω και να τονίσω ότι οι συντεχνίες που προσήλθαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κόπο κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επέλθει συμφωνία και αντίστοιχη προσπάθεια κατέβαλε και η Κυβέρνηση.