26/5/17

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σχετικά με το ΓεΣΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σχετικά με το ΓεΣΥ




Η μεταρρύθμιση που θα γίνει στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Γίωργος Παμπορίδης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη διαδικασία υπάρχει εποικοδομητική συνεισφορά τόσο από κόμματα όσο και από άλλους φορείς, προσθέτοντας ότι εξετάζονται όλες οι πτυχές, ούτως ώστε να μην διακυβεύεται είτε το σύστημα είτε η οικονομία του τόπου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Παμπορίδη:

Ερώτηση: Έχουμε ανατροπές σχετικά με το ΓεΣΥ;

Απάντηση: Δεν πρόκειται για ανατροπές. Απλά προχωρήσαμε στην κατ’ άρθρο επικύρωση των συμφωνηθέντων για τα θέματα της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ και είχε παρατεθεί ως εισήγηση της κυβέρνησης αυτό το κομμάτι και υπέδειξα ότι αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί εισήγηση της κυβέρνησης. Αν τα κόμματα επιθυμούν να το προβάλουν ως τροπολογία, δικαίωμά τους. Αυτό που υπέδειξα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου που να μου επιτρέπει να εμφανίσω μια τέτοια πρόνοια μέσα σε ένα νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τον Οκτώβρη.

Αυτή η πρόνοια είχε προστεθεί την περασμένη Πέμπτη με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος και δεν δικαιούνται τα κόμματα να συμφωνούν μεταξύ τους για ένα τέτοιο θέμα. Έχουμε αρχίσει να μπερδεύουμε τον κόσμο με τις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες –όπως αυτήν που αναφέρουμε τώρα- είναι πάρα πολλές και καθημερινά αναφύονται και άλλες.

Δεν μπορείς να δίνεις λευκή επιταγή σε έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου και να τους λες να κάνουν ό,τι θέλουν. Κάθε πτυχή όμως που μπαίνει σε μια μεταρρύθμιση έχει και επιπτώσεις. Η μεταρρύθμιση που θα γίνει πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια εποικοδομητική συνεισφορά όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα αλλά και άλλους φορείς, όπως επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Ας μην δυναμιτίσουμε αυτό το καλό κλίμα.

Το κράτος θα πρέπει να παρέχει δίχτυ ασφάλειας όλου του συστήματος. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και η ΕΕ συχνά επιβάλλει το πού θα δίνονται κρατικές ενισχύσεις. Προσεγγίζουμε λοιπόν το θέμα με τρόπο, αφενός, να είμαστε εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κι αφετέρου, να συνεισφέρουμε στη διατήρηση των υποδομών του δημοσίου που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του όλου συστήματος. Ψάχνουμε όλες της ανησυχίες που υπάρχουν καθώς και ανησυχίες που έχουμε εμείς οι ίδιοι και προσπαθούμε να τις παρουσιάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να μην διακυβεύεται είτε το σύστημα είτε η οικονομία του τόπου.

Με ρώτησαν στη Βουλή τι θα κάνω, αν τελικά περάσει ένα σύστημα, με το οποίο διαφωνώ. Δεν μπορώ να υπηρετώ μια μεταρρύθμιση, στην οποία δεν πιστεύω. Το ελάχιστο που πρέπει να απαιτηθεί είναι να φύγουμε από τις δομές του δημοσίου. Αν η Βουλή επιλέξει να μην φύγει από τις δομές του δημοσίου και η υγεία παραμείνει εγκλωβισμένη στις δομές του δημοσίου, εγώ θα πάω σπίτι μου! Ασφαλώς αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο εμένα. Είναι πολύ σημαντική η μεταρρύθμιση και πρέπει όλοι –συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ- να δίνουν τη σωστή εικόνα.

Δεν ένιωσα να απειλούμαι από τις εν λόγω δηλώσεις. Εξήγησα όμως ότι δεν είναι σωστό να αφαιρέσουμε την ουσία της αυτονόμησης από τη μεταρρύθμιση. Ένα θέμα που τέθηκε είναι οι προσλήψεις που κάποιοι είπαν ότι πρέπει να γίνονται όπως γίνονται οι συλλογικές συμβάσεις. Είχα πει λοιπόν ότι αυτό καταργεί την ευελιξία που είναι απαραίτητη για έναν εργοδότη σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αν αφαιρεθεί αυτή η ευελιξία, ποιός ο σκοπός της μεταρρύθμισης; Θα είναι δώρον άδωρον. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πράγματα που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.