4/5/17

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης




"Η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης για ανάπτυξη συνεργειών με τις χώρες της Μεσογείου, με στόχο την προώθηση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης". Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, στην Σύνοδο της Επιτροπής Αν. Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης χθες, 3 Μαΐου 2017. Ο κ. Καδής παρευρέθηκε στη Σύνοδο για να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τα πορίσματα της Υπουργικής Διάσκεψης με θέμα «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 22-23 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ανταπόκριση από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχαν στη Σύνοδο ήταν πολύ θετική. Συγχάρηκαν τον Υπουργό τόσο για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου όσο και για το περιεχόμενο του. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι τα πορίσματα της Υπουργικής Διάσκεψης της Λευκωσίας θα αξιοποιηθούν για τις μελλοντικές δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Καδής κάλεσε επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης να δημιουργήσει πλατφόρμα παρουσίασης καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη για προώθηση της δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης.

Σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συνυπέγραψε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland τρεις σημαντικές για την Κυπριακή Δημοκρατία Συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

1. Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων στοχεύοντας στην προστασία της ακεραιότητας και της αθλητικής δεοντολογίας, σύμφωνα με την αρχή της αυτονομίας του αθλητισμού.
2. Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε αθλητικές εκδηλώσεις και κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό διεθνές εργαλείο στην καθιέρωση κοινής προσέγγισης στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας και των υπηρεσιών.
3. Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κινηματογραφική συμπαραγωγή, η οποία δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής συμπαραγωγής μεταξύ τους αλλά και με τρίτες χώρες.

Μετά την υπογραφή των Συμβάσεων, ο κ. Καδής είχε σύντομη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σ’ αυτήν διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζονται για την προώθηση της εφαρμογής των Συμβάσεων και τόνισε τη διαχρονική προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Απόψε ο κ. Καδής θα παρευρεθεί σε συναυλία του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani. Τη συναυλία, που αποτελεί την τελευταία πολιτιστική εκδήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στο Στρασβούργο, αναμένεται να παρακολουθήσουν πέραν των 250 ατόμων από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανάμεσα στο κοινό θα είναι και οι 70 συμμετέχοντες του «Youth Peace Camp» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στο Στρασβούργο. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν νέοι που προέρχονται από περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από συγκρούσεις στο παρελθόν. Στην ομάδα των νέων περιλαμβάνονται και 12 Κύπριοι νέοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι