5/4/17

Συμμετοχή ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Συρίας

Συμμετοχή ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Συρίας


Ο Γενικός Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην εισήγησή του ο κ. Ζήνων υπογράμμισε την ανάγκη για αποκατάσταση και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, και για μια πολιτικής διαδικασία της οποίας θα ηγούνται οι ίδιοι οι Σύριοι, με στόχο τη μετάβαση σε μια δημοκρατική, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνηση, που θα εργαστεί για την εθνική συμφιλίωση.

Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε επίσης ότι για να πετύχει η όποια πολιτική λύση θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική οικονομικής ανοικοδόμησης της χώρας, και προς τούτο η εκπαίδευση των Σύριων που κατέφυγαν στην Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασίας.

Αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ακαδημαϊκή και τεχνική εκπαίδευση στο μέλλον της Συρίας, η Κύπρος προσφέρει ήδη σε Σύριους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές αξίας €500.000. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Κύπρος ανέλαβε δεσμεύσεις ύψους €2,3 εκατομμυρίων για στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου, που φιλοξενούν αριθμό προσφύγων δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Ο κ. Ζήνων ανακοίνωσε στο πλαίσιο της Διάσκεψης ότι φέτος και του χρόνου η Κύπρος θα συνεισφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους €100.000, ενώ του χρόνου θα δεσμευτούν €200.000 στον προϋπολογισμό για επιπλέον βοήθεια προς την Ιορδανία και τον Λίβανο.