5/4/17

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου σε τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου σε τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων



Συγκλονίζεται η ψυχή όλων μας αυτή την ώρα. Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι ο χώρος που κλείνει τον πόνο και το αίμα που χύθηκε το 1974. Περιβάλλει όμως και όλο το μεγαλείο των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους σε εκείνο τον άνισο αγώνα υπερασπίζοντας τις Κυπριακές Θερμοπύλες.

Σήμερα καταθέτουμε τα άνθη της ψυχής μας στους ατομικούς τάφους που περιλαμβάνει ο χώρος. Στα κενοτάφια των συμπατριωτών μας που έχουν δηλωθεί ως πεσόντες και τα οστά τους δεν έχουν ανευρεθεί, ή ορισμένων που ανευρέθηκαν και τάφηκαν σε άλλα κοιμητήρια. Επίσης, στα ομαδικά κενοτάφια που περιλαμβάνουν μικρά μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων μας, τα οποία έχουν εντοπιστεί σε ομαδικούς τάφους. Εδώ βρίσκεται και η επιτύμβια πλάκα για τα 29 παλληκάρια της Α’ Μοίρας Καταδρομών της Ελλάδας, καθώς και των τεσσάρων μελών πληρώματος ενός εκ των 15 μεταγωγικών αεροσκαφών NORATLAS της ηρωικής αποστολής ΝΙΚΗ.

Καταθέτουμε την οφειλόμενη τιμή και την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα ηρωικά παλληκάριά μας που έδωσαν μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Κυρίες και κύριοι,

Στην τραγωδία των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, υπάρχουν πολλοί ήρωες. Ένας γιος που δεν γνώρισε ποτέ πατέρα, μια μάνα που αναγκάστηκε να σταθεί μόνη της στον ανθό της νιότης της. Γονείς, τραγικές φιγούρες με τον ατέλειωτο καημό του χαμένου γιου, έφυγαν από τη ζωή περιμένοντας την επιστροφή.

Το ζήτημα των αγνοουμένων μας ήταν και παραμένει μια τραγική διάσταση. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε ασταμάτητα για την τεκμηριωμένη διακρίβωση της τύχης κάθε ενός αγνοουμένου μας. Μέχρι και ο τελευταίος από τους συγγενείς να παραλάβει επιτέλους τις απαντήσεις που δίκαια απαιτεί τόσα χρόνια. Απαντήσεις, βέβαια, που θα πρέπει να καλύπτουν και το τεράστιο θέμα των ευθυνών για την εξαφάνισή τους. Όσο λογική και δίκαιη είναι η απαίτησή τους αυτή, τόσο παράλογη και άδικη είναι η στάση και η συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης που με την άρνηση και την κωλυσιεργό τακτική της υποσκάπτει και παρεμποδίζει, αντί να διευκολύνει, το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς και καταθέτοντας και με την σημερινή ευκαιρία τον μεγάλο σεβασμό, και τη βαθειά μας εκτίμηση, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, παρά τα προβλήματα, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για να δώσουμε απάντηση στα αμείλικτα ερωτήματά τους.

Για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά, η διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, το θέμα των αγνοουμένων, είχε και έχει ξεχωριστή θέση, και δεν νοείται επίλυσή του χωρίς συνάμα να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού δράματος.

Αυτό είναι χρέος μας και έναντι της ιστορίας και έναντι ιδιαιτέρα, εσάς, των συγγενών που είστε πληγωμένοι από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων.

Κυρίες και κύριοι,

Στη μνήμη των ηρώων μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε την προσφορά τους προς την πατρίδα. Ευχαριστούμε αυτούς που έπεσαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Παράλληλα, ως πολιτεία, εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τους οικείους τους, που υπομένουν ακόμα το δράμα της απώλειας, την τραγωδία της αδικαίωτης θυσίας.

Παντοτινή είναι η ευγνωμοσύνη μας προς τους ήρωες που παρέμειναν πιστοί στο καθήκον και ακόμα αγνοούνται

Μπροστά στους ηρωικούς νεκρούς και τους αγνοούμενούς μας, ανανεώνουμε τον όρκο για συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας.

Σας ευχαριστώ