Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης εργασίας
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
Μετά από το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Συζητήσαμε σήμερα το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Αυτό το νομοσχέδιο ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, έτσι ώστε να βρούμε τους τρόπους – τροποποιώντας τη νομοθεσία όπως σήμερα ισχύει– για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία».
Και συνέχισε: «Η αδήλωτη εργασία στερεί μια θέση από έναν άνεργο, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά πάνω απ’ όλα, στερεί τα δικαιώματα του εργαζόμενου, όπως για παράδειγμα την αξιοπρεπή σύνταξη, αφού ως αδήλωτος δεν έχει καθόλου εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.»
Στις σημαντικότερες τροποποιήσεις, είπε, περιλαμβάνεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει τον υπάλληλο μία ημέρα πριν από την εργοδότησή του, αντί εντός ενός μηνός ως ισχύει σήμερα.
Επιπρόσθετα, είπε, εισάγονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα αντί του εξώδικου ύψους €200, ενώ εισάγεται και μαχητό τεκμήριο ελάχιστης περιόδου απασχόλησης έξι μηνών, δηλαδή όποιος βρεθεί να εργάζεται αδήλωτα θεωρείται ότι εργαζόταν για έξι μήνες, συνεπώς θα πρέπει να καταβληθούν εισφορές και πρόστιμο έξι μηνών.
«Η προσπάθεια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας δεν τελειώνει με αυτό το νομοσχέδιο», πρόσθεσε η κα Υπουργός. «Υπάρχει ήδη ένα άλλο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου, το οποίο αφορά στο Ενιαίο Σώμα Επιθεωρητών. Επιπρόσθετα, είναι και η αλλαγή των μηχανογραφικών συστημάτων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε νέους τρόπους οποιωνδήποτε επιθεωρήσεων πρέπει να γίνουν».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν αντιδράσεις για το ύψος των διοικητικών προστίμων, η κα Αιμιλιανίδου απάντησε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος παρανομεί με το να εργοδοτεί κάποιον χωρίς να του πληρώνει τις αναγκαίες εισφορές, στερώντας του και τα δικαιώματά του για άδειες ασθενείας, συντάξεις κ.τλ., να έχει παράπονο ότι είναι αυστηρές οι ποινές». Υπογράμμισε, δε, ότι θα δοθεί μια τρίμηνη περίοδος από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, κατά την οποία «σε οποιονδήποτε δηλώσει αυτοβούλως αυτούς που είχε να εργάζονται χωρίς να έχουν δηλωθεί, δεν θα επιβάλλονται οποιαδήποτε πρόστιμα».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Υπουργός είπε ότι τα σημερινά ποσοστά αδήλωτης εργασίας υπολογίζονται στο 15%, δηλαδή «σε κάθε 100 εργαζομένους που ελέγχουμε, οι 15 είναι αδήλωτοι».