Εκστρατεία «Let’s Do It! Cyprus ‘KαθαρίΖΩ την Κύπρο’», στις 2 Απριλίου
Με τη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της εκστρατείας «Let’s Do It! Cyprus ‘KαθαρίΖΩ την Κύπρο’», που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απρίλιου 2017.
Το «Let’s do it Cyprus!» είναι μέρος της καμπάνιας «Let’s do it World!», μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα και η μεγαλύτερη κίνηση πολιτών που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. Η ιδέα για αυτή την κινητοποίηση γεννήθηκε το 2008, στην Εσθονία. Σήμερα στο «Let’s do it World!» συμμετέχουν πέραν των 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Η εκστρατεία «Let’s Do It! Cyprus ‘Καθαρί-ΖΩ την Κύπρο’» αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση που πραγματοποιείται στο νησί μας.
Στη φετινή μας εκστρατεία, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 25000 εθελοντές και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινώς.
Στόχος μας είναι να έχουμε τη συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, ώστε το μήνυμά μας να φθάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο μέσω του Let’s Do It World!
Η συμμετοχή όλων είναι κομβική, αφού ουσιαστικά η επιτυχία της εκστρατείας «Let’s Do It! Cyprus ‘KαθαρίΖΩ την Κύπρο’» στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη του καθενός από εμάς για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.
Τα αποτελέσματα των τεσσάρων προηγούμενων εκστρατειών ήταν:
Πρώτη εκστρατεία έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή περίπου 4000 εθελοντών, η δεύτερη στις 6 Απριλίου 2014 με τη συμμετοχή περίπου 10000 εθελοντών, η τρίτη στις 26 Απριλίου 2015 με τη συμμετοχή περίπου 9500 εθελοντών και η τέταρτη στις 10 Απριλίου 2016 με τη συμμετοχή 15074 εθελοντών.
To 2014 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είχαν περισυλλέγει 25541Kg σύμμικτα σκουπίδια και 7000Kg ανακυκλώσιμα από 708 σημεία καθαρισμού, το 2015 είχαν περισυλλέγει 23000κg σύμμικτα σκουπίδια και 3000kg ανακυκλώσιμα και το 2016 είχαν περισυλλέγει 19500 kg σύμμικτα σκουπίδια, 2800 kg ανακυκλώσιμα και 150 ελαστικά.
Το έγγραφο «Επισκόπησης της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ Έκθεση χώρας – ΚΥΠΡΟΣ», ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2017 αναφέρει τις κύριες προκλήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ στην Κύπρο, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία.
Στον τομέα της Διαχείρισης των Αποβλήτων αναφέρει ότι στην Κύπρο η παραγωγή αστικών αποβλήτων εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (617 kg ετησίως ανά κάτοικο, έναντι 475 kg περίπου κατά μέσο όρο το 2014).
Το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων της Κύπρου καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (80% έναντι 28% κατά μέσο όρο για την ΕΕ). Η ανακύκλωση αντιπροσωπεύει το 19%, συμπεριλαμβανομένου του 4% της λιπασματοποίησης, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (44%).
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, καθώς και τις καθημερινές εικόνες με σωρούς από σκουπίδια διάσπαρτες στο νησί ζητούμε τη βοήθεια ΟΛΩΝ για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα μέσα από το μήνυμα της συμμετοχής και του σεβασμού.
Η συμμετοχή της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανωμένων φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων, του επιχειρηματικού κόσμου και του κοινού είναι κομβική, αφού ουσιαστικά η επιτυχία της εκστρατείας «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα» στηρίζεται, όπως έχει τονιστεί και προηγουμένως, στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.
Σε πολλά θέματα η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και η εθελοντική προσφορά είναι σημαντικά στοιχεία επιτυχίας οποιασδήποτε πολιτικής δράσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει το πώς η κοινωνία έχει αναβαθμίσει τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δραστηριότητες και ειδικότερα σε ό,τι αφόρα στη συμμετοχή των νέων σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το «Lets Do it! Cyprus» αλλά και μετά από τις περσινές πυρκαγιές, η συμμετοχή των νέων στον εθελοντισμό έχει αυξηθεί.
Αυτή η παγκόσμια περιβαλλοντική εκστρατεία «Lets Do it! Cyprus», της οποίας η επιτυχία βασίζεται στη συνέργια του Δικτύου Εθελοντών Together, των Επιτρόπων Εθελοντισμού και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων), με σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών και τη στήριξη των χορηγών, κατάφερε σε λίγα χρόνια να ενεργοποιεί πάνω από 25000 πολίτες, οργανωμένους και μη.
Η σημασία αυτής της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη στα περιβαλλοντικά θέματα αλλά στα κοινά γενικότερα.
Το περιβάλλον έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον του πλανήτη μας. Και αυτό αφορά όλους μας. Πολιτεία και κοινωνία.