16/1/17

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Ιανουαρίου 2017, στις Βρυξέλλες. Η ανασκόπηση από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Frederica Mogherini διαφόρων ζητημάτων, περιλαμβανομένης της ενημέρωσης για τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, η ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά θέματα που απαιτούν προσοχής το πρώτο εξάμηνο του 2017, η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ήταν τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου.

Η κα Mogherini αναφερόμενη στη Διάσκεψη στη Γενεύη επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν βούληση για λύση. Συνεχάρη τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει και στη χρηματοδότηση της λύσης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή της Ένωσης σε αυτή. Η κα Mogherini υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ενδεχόμενη λύση τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών, που να είναι αποδεκτή από όλους και που θα συνάδει με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker και την κα Mogherini για τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς, όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό αφορά στο μέλλον ενός κράτους μέλους της Ένωσης, το οποίο πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Boris Johnson, για τη θετική συμμετοχή στη Διάσκεψη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά, για τη σθεναρή υποστήριξή του προς την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ανοιχτού τέλους. Τόνισε ότι η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ήταν ταμπού για 40 χρόνια, και η απόφαση όπως συζητηθεί περεταίρω σε τεχνικό επίπεδο, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Αυτό, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, καταδεικνύει και τη βούληση των δυο πλευρών να καταλήξουν σε λύση η οποία να ικανοποιεί εξίσου το αίσθημα ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποτελεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως σημείωσε, ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση και πρέπει οι εύλογη απορία του γιατί να διαφέρει από τα άλλα κράτη να απαντηθεί. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη και εξέφρασε την ευχή σύντομα να κομίσει θετικά αποτελέσματα ενώπιον του Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Boris Johnson εξέφρασε τη στήριξή του προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας ειδική αναφορά στη βούληση των δυο ηγετών για επίτευξη λύσης. Τέλος, με παρεμβάσεις τους Υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών επεσήμαναν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελεί θετική εξέλιξη σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης έγγραφο συμπερασμάτων για τις προεδρικές εκλογές στον Λίβανο και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.