26/1/17

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, στην Βιέννη

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, στην Βιέννη




Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) παρουσίασε σήμερα, στην Βιέννη, ενώπιον των μελών του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων της Επιτροπής κ. Ιωάννης Κασουλίδης, με την ιδιότητά του ως Προεδρεύοντας της Υπουργικής Επιτροπής του ΣτΕ.

Μιλώντας στη συνάντηση του ΟΑΣΕ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κύπρο για 5η φορά από την ένταξή της στον Οργανισμό παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στη ζωτική εργασία του Συμβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, συνέχισε, η Κυπριακή Προεδρία διεξάγεται σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αναδυόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις, την οικονομική δυσπραγία, τις μεταναστευτικές ροές, την τρομοκρατία, την επικίνδυνη άνοδο του λαϊκισμού, την ξενοφοβική ρητορική και τον εξτρεμισμό και άλλα φαινόμενα, που δοκιμάζουν τις δημοκρατίες και πλήττουν την κοινή εμπιστοσύνη προς τους κρατικούς και τους διεθνείς θεσμούς.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ τους, είναι πιο κρίσιμες από ποτέ, υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός. «Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τυγχάνουν σεβασμού και η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν είναι αποδεκτά. Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο του ΟΑΣΕ, των ανεξάρτητων θεσμών του και των αποστολών του σε πολλούς τομείς κοινής ανησυχίας», πρόσθεσε. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι μια συντονιστική ομάδα συναντάται δύο φορές τον χρόνο, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών. «Η Κυπριακή Προεδρία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρων ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, κυρίως όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τη διακίνηση ανθρώπων, καθώς και στην προώθηση της άνεκτικότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης», είπε.

Αναφερόμενος στο πρωταρχικό θέμα της Προεδρίας, «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατική Ασφάλεια στην Ευρώπη», ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό εστιάζει στους τομείς δικαιώματα και ελευθερίες για όλους χωρίς διακρίσεις, δημοκρατική ιθαγένεια και επικράτηση του κράτους δικαίου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους κύριους θεματικούς άξονες της Κυπριακής Προεδρίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που είναι παγκόσμιας σημασίας. Η κυπριακή διπλωματία έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για ενίσχυση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από την αδικαιολόγητη καταστροφή και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη διοργάνωση από την Κυπριακή Προεδρία του Συνεδρίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας. Το Συνέδριο, είπε, διοργανώθηκε με στόχο την προώθηση των προσπαθειών του Συμβουλίου να ολοκληρώσει την Συνθήκη για τα Αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και για να επισύρει τη διεθνή προσοχή και στήριξη στο πρωτοποριακό έργο του Οργανισμού σε αυτό το πεδίο.

«Η Κύπρος έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία της η Συνθήκη να τεθεί για υπογραφή κατά την Υπουργική Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία τον ερχόμενο Μάη», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία θεωρεί κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας στη μάχη ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης. Συνεπώς, τον προσεχή Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος, με τίτλο «Διασφαλίζοντας τη Δημοκρατία μέσω της Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, προγραμματίζονται Συνέδρια και συναντήσεις, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους και τη μετανάστευση.

«Ο τελικός στόχος των δύο Οργανισμών μας παραμένει η εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της προόδου στις περιφέρειες τους και αλλού. Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο, χρειαζόμαστε σταθερές και δημοκρατίες κοινωνίες στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτές οι αρχές ενδυναμώθηκαν μέσα από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας χωρίς διαχωριστικές γραμμές ή στρατιωτικές κατοχές, όπου οι αξίες που κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εφαρμόζονται για όλους.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, ως ένα μικρό κράτος που δίνει προτεραιότητα στην προάσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αγωνιστεί δια της διπλωματικής οδού και δημοκρατικών διαδικασιών να στηρίξει τις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκπληρώσει τον σκοπό της και να πετύχει δημοκρατική σταθερότητα και βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Κύπρος θεωρεί τους ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τους εταίρους της και την ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών, ως τον τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων», κατέληξε.

Μετά την προσφώνησή του, αριθμός Αντιπροσώπων καλωσόρισαν τον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας την ευαρέσκειά τους για τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας και την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με αυτή για την επιτυχή εκπλήρωσή τους.