11/1/17

Σεμινάριο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σεμινάριο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς




Συμπόσιο, με θέμα «Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διεθνών δυνατοτήτων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποτροπή της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών – Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης περί Αδικημάτων σχετικών με τα Πολιτιστικά Αγαθά», διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κ. Thorbjørn Jagland. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2017, στο Στρασβούργο.

Σκοπός του Συμποσίου είναι να προβάλει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, καθώς και τη διεθνή δραστηριοποίηση της Κύπρου στον τομέα αυτό, ως επίσης να προσδώσει ορατότητα στον ρόλο του Οργανισμού για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και να προωθήσει την υπό ετοιμασία Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν στα Πολιτιστικά Αγαθά.

Το Συμπόσιο αναμένεται να απασχολήσουν οι προκλήσεις που υπάρχουν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα και η εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και του νομικού πλαισίου για προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Το σεμινάριο θα προλογίσουν ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ κ. Torbjørn Jagland και η Γενική Γραμματέας της UNESCO κα Irina Bokova. Ομιλίες θα απευθύνουν η Κατήγορος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κα Fatou Bensouda, η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της UNIDROIT Καθηγήτρια Anna Veneziano, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων Καθηγητής Maamoun Abdulkarim και ο Πρόεδρος της Επιτροπής PC-IBC που ετοιμάζει τη Σύμβαση του ΣτΕ.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα μεταδίδονται απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου, στον σύνδεσμο http://webtv.coe.int/index.php?EventID=69.