Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία
Επίσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε σήμερα 7 Νοεμβρίου 2016 στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Το έργο της αναστήλωσης της Μονής υλοποιείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP– PFF)», σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το ίδρυμα διαχείρισης βακουφίων (EVKAF) στα κατεχόμενα, με τη συνεισφορά ποσού ύψους 2,5 εκ. ευρώ έκαστος. Επιπρόσθετα, με 25.000 δολάρια Αμερικής συμβάλλει στο έργο και η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).
Στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επικεφαλής, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του UNDP-PFF και πλήθος κόσμου.
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στον χώρο, ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν για την ολοκλήρωση του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παραδίδεται μετά από 2.5 χρόνια εργασιών στην Κύπρο και τον λαό της ένα μνημείο σύμβολο.
Αναφερόμενος στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι αυτή την κρίσιμη ώρα της Ιστορίας του νησιού, η αναστήλωση του Μοναστηριού το καθιστά «γέφυρα επικοινωνίας στον χρόνο, τον τόπο αλλά και μεταξύ των ανθρώπων». Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, «εργαστήκαμε όλοι μαζί, συναδελφωμένοι, για να σώσουμε ένα μνημείο πολιτισμού, με σεβασμό και αγάπη. Δώσαμε έμπρακτα το μήνυμα ότι ο πολιτισμός δεν γνωρίζει όρια πολιτικά ή θρησκευτικά, είναι πνοή που γεμίζει τις ψυχές, ενώνει και εξυψώνει τον άνθρωπο. Είναι δείγμα πολιτισμού του λαού μας και παράδειγμα συνύπαρξης σε μια χειμαζόμενη από πολέμους περιοχή, όπου η δυστυχία των ανθρώπων είναι απέραντη και η καταστροφή των μνημείων ανυπολόγιστη».
Πρόσθεσε ότι ο Απόστολος Αντρέας στέκεται σαν φάρος που οδηγεί την Κύπρο στο μέλλον, εγκαινιάζοντας μια νέα αρχή, μια νέα εποχή αγάπης, ειρήνης και συμπόρευσης.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα όπως η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την εκπόνηση του έργου αποτελέσει το μήνυμα ότι στην Κύπρο «μπορούμε όλοι μαζί να συνυπάρξουμε με αλληλοσεβασμό και ειρήνη».
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής κ. Ali Tuncay, τονίζοντας ότι σε μια εποχή που καταστρέφονται αλύπητα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που εκπροσωπούν την ταυτότητα των ανθρώπων της Συρίας, υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για το πώς η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να συμβάλλει, ούτως ώστε οι διαφορετικές κοινότητες και κουλτούρες να έρχονται πιο κοντά.
Αναφερόμενος στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής, τόνισε ότι δεν θεώρησαν την πολιτιστική κληρονομιά ως αφορμή για αλληλοκατηγορίες, αλλά εργάστηκαν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ισότητας. Σημειώνοντας, εξάλλου, την πολυετή ιστορία του νησιού, τόνισε ότι όλα τα μνημεία των πολιτισμών που πέρασαν από την Κύπρο αποτελούν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τον κοινό πολιτιστικό πλούτο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Καθήκον της Τεχνικής Επιτροπής, όπως ανέφερε, είναι να προστατεύουν και να κρατήσουν ζωντανό αυτό τον πλούτο για να τον παραδώσουν στις επόμενες γενεές.
Ο κ. Tuncay πρόσθεσε επίσης ότι εάν δουλέψουμε και παράγουμε μαζί, μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εκφράζοντας την ελπίδα όπως η ατμόσφαιρα συνεργασίας που δημιουργήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή, να βρει αντανάκλαση και σε άλλους τομείς.
Εκ μέρους του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-PFF), η κα Tiziana Zennaro εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους δύο εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής, καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου.
Η πρώτη φάση του έργου προνοεί:
1. Συντήρηση του ναού του 1867 (ανακατασκευή επιχρισμάτων, συντήρηση θυρών, και εξοπλισμού, νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επισκευή και ενίσχυση τοίχων κ.α.). Διαμόρφωση βαπτιστηρίου στο δυτικό μέρος.
2. Κωδωνοστάσιο (στατική ενίσχυση, αντικατάσταση φθαρμένων λιθοσωμάτων κ.ά.).
3. Καθαίρεση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα στην ανατολική πλευρά και νέα κατασκευή με δοκούς από ανοξείδωτο σίδερο και ξύλινο πάτωμα.
4. Συντήρηση νότιας τοξοστοιχίας (ενίσχυση και αντικατάσταση φθαρμένων λίθων), αντικατάσταση μεταλλικών δοκών με νέες από ανοξείδωτο σίδερο. Κατασκευή δωματίου – προσκυνηταρίου (για κεριά κ.λπ.) σε νοτιοδυτικό μέρος.
5. Κελιά ορόφου νότιας πτέρυγας. Επισκευή (αντικατάσταση θυρών παραθύρων στέγης, κιγκλιδώματα, μπαλκόνι κ.λπ.). Διαμόρφωση τμήματος σε παρεκκλήσιο, διαμόρφωση τμήματος σε μουσείο κ.λπ.
6. Δυτικό τμήμα – Οικονομείο, Συντήρηση – ενισχύσεις, καθαίρεση ορισμένων νεώτερων προσθηκών και διαμόρφωση σε συνοδικό και χώρο υποδοχής.
Η αποκατάσταση του Μοναστηριού έγινε σύμφωνα με τα σχέδια που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής κ. Διομήδης Μυριανθέας, ως σύμβουλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, επιβλέπει την υλοποίηση της μελέτης.
Οι εργασίες κατακυρώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σε μια κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από την ελληνοκυπριακή εταιρεία “FIXICO CONSTRUCTIONS” και την τουρκοκυπριακή “YAKUP’S COMPANY, TEL-ZA CONSTRUCTION LTD”.
_________________