4/11/16

Χαιρετισμός του ΠτΒ κ. Δ. Συλλούρη στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Πολιτών, στα Λιβάδια

Χαιρετισμός του ΠτΒ κ. Δ. Συλλούρη στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Πολιτών, στα Λιβάδια




Τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια ενός ακόμα μνημείου ανάμνησης των τραγικών γεγονότων του 1974 και τιμής των θυμάτων της τουρκικής εισβολής. Η ανέγερση κάθε μνημείου μάς θυμίζει τη μαύρη περίοδο που στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και κάθε οικογένεια και κοινότητα ξεχωριστά. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών στις μάχες είναι δυστυχώς αναμενόμενη συνέπεια μιας πολεμικής σύρραξης. Ο θάνατος άμαχων πολιτών ωστόσο είναι αυτός που διευρύνει το παράλογο του πολέμου με κάθε έννοια και τρόπο. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη δέκα πολιτών που είτε έχασαν τη ζωή τους από τουρκικά πυρά στην περιοχή Λιβαδιών, οι πλείστοι το 1974, είτε ήταν ενταγμένοι στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

Με αφορμή τη μη διακρίβωση ακόμα της τύχης ενός από τους δέκα Λιβαδιώτες τιμώμενους συμπολίτες μας, αισθάνομαι την ανάγκη να θίξω ιδιαίτερα το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Μόλις πρόσφατα το ημερολόγιο έγραφε 29 Οκτωβρίου, Ημέρα Αγνοουμένων. Η 29η Οκτωβρίου 1974 αποτελεί ένα δυστυχές ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία μας, αφού κατά την προηγούμενη ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Στρατιώτες, έφεδροι και άμαχοι εξαφανίστηκαν σε περιοχές υπό τουρκική κατοχή, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα αγνοούμενα αυτά πρόσωπα βρίσκονταν στη ζωή και κρατούνταν από τον τουρκικό στρατό πολύ μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, η Τουρκία αρνείται ν’ αποδεχτεί διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης τους, με μοναδική εξαίρεση την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της ΔΕΑ για τους αγνοουμένους στην Κύπρο, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 520 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 988 προσώπων.

Καλώντας την Τουρκία να θέσει υπόψη της ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που κατέχει και να διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση οστών στις λεγόμενες “στρατιωτικές ζώνες”, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιμένει και εμμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου. Επιπλέον, επαναβεβαιώνουμε, για μια ακόμα φορά, την υποστήριξή μας στις οικογένειες των αγνοουμένων και των δολοφονηθέντων θυμάτων της τουρκικής εισβολής.

Το Μνημείο Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Πολιτών Δήμου Λιβαδιών θα είναι άλλο ένα σύμβολο που δε θα μας αφήνει να ξεχάσουμε τις θυσίες των πεσόντων και των δολοφονηθέντων, αλλά και τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στις μελλοντικές γενεές. Ευχόμαστε λοιπόν να είναι το τελευταίο μνημείο που ανεγείρεται σε συνθήκες ημικατοχής στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων τις άοκνες προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα οφείλει να σεβαστεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας, στο πλαίσιο μιας λύσης που να διασφαλίζει την απαλλαγή από τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων και την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
____________