4/11/16

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα, στην Λευκωσία, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας κ. Witold Waszczykowski, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο Πολωνός Υπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν επίσημων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση λύσης, την κατάσταση στην Τουρκία, την Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο. Επίσης, εξέτασαν άλλα περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον ομόλογό του από την Πολωνία, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Waszczykowski για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για την στήριξη και τη θέση αρχών της Πολωνίας στο θέμα.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, παρά το εξαίρετο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ιδιαίτερα υπό το φως της διαμορφωθείσας κατάστασης μετά το πραξικόπημα.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που θα πραγματοποιηθεί το 2017, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας με τους εταίρους στην ΕΕ, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Το Brexit βρέθηκε επίσης στην ατζέντα μας. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις συνέπειες τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ και είμαστε προφανώς πρόθυμοι να ακούσουμε πώς οραματίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του σε σχέση με την ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Υπουργοί συζήτησαν τη σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε στην Μπρατισλάβα, με στόχο τον επανακαθορισμό του μέλλοντος της Ευρώπης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ενεργά και αποτελεσματικά οι προκλήσεις σχετικά με την ανάγκη των πολιτών να αισθάνονται ότι η ΕΕ μεριμνά περισσότερο για τις ανάγκες τους.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κασουλίδης και ο Πολωνός ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την κατάσταση στην Συρία, τον Λίβανο και αλλού, και ο κ. Waszczykowski έτυχε ενημέρωσης για την τριμερή συνεργασία της Κύπρου με μετριοπαθή κράτη της περιοχής.

Με τη σειρά του, ο κ. Waszczykowski ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για την υποδοχή και την εποικοδομητική συζήτηση που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών για σημαντικά θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Εκφράσαμε απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή μας. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Υπουργό για την κατάσταση στο δικό μας κομμάτι της Ευρώπης. Παρουσίασα τη θέση της Πολωνίας για το Brexit και το μέλλον της ΕΕ», είπε ο Πολωνός Υπουργός.

Επιπλέον, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Waszczykowski είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που γίνονται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο. «Έμαθα για τα τελευταία αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές των. Θαυμάζουμε τις προσπάθειές σας και ευχόμαστε αυτό το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, διότι είναι σημαντικό όχι μόνο για την ίδια την Κύπρο, αλλά επίσης για την ΕΕ, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και φυσικά το μέλλον των σχέσεων μας (της ΕΕ) με την Τουρκία», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Waszczykowski σημείωσε ότι συζητήθηκαν άλλα θέματα, όπως οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και οι συνεχιζόμενες διαμάχες στην Συρία, την Λιβύη και άλλες περιοχές.

Έπειτα, κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Επιτρέψτε μου πρώτα να πω ότι –όπως γνωρίζετε- η Τουρκία για εμάς έχει διαφορετική σημασία από ότι για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι εξαρτώνται πολλά από το τι θα παρουσιάσει η Τουρκία ως θέσεις σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, στις προσπάθειες για να επιλύσουμε το μακροχρόνιο πρόβλημά μας και να καταστούμε πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Πάντοτε λέω ότι εκείνοι που επιθυμούν να δουν μια λύση, καταθέτουν προτάσεις που είναι πιθανόν, μετά από διαπραγμάτευση φυσικά, να γίνουν αμοιβαία αποδεκτές. Επομένως, αυτή είναι η δοκιμασία, διότι πιστεύω ότι οι Κύπριοι μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες μεταξύ τους, έχουν καταλήξει σε κατανόηση σε όλα τα εσωτερικά θέματα, εκτός από το ζήτημα του εδαφικού που θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Ελβετία. Συνεπώς, πολλά εξαρτώνται από το ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας.

Φυσικά, αναλύσαμε τον ρόλο της Τουρκίας, έχοντας κοινό ενδιαφέρον, στην περιοχή, στην Συρία, στο Ιράκ, σε σχέση με τη συμβολή της Τουρκίας σε μια συμφωνία αναφορικά με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το καθεστώς φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, κτλ».

Σχολιάζοντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Waszczykowski υπογράμμισε ότι «είναι φυσιολογικό πως, εξαιτίας της διαφορετικής γεωγραφικής τοποθεσίας των χωρών μας, και λόγω της συμμετοχής μας σε διαφορετικούς οργανισμούς –για παράδειγμα η Πολωνία δεν ανήκει μόνο στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ-, έχουμε διαφορετική αντίληψη για την Τουρκία.

Αλλά είμαστε πολύ ευαίσθητοι αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου και, φυσικά, στηρίζουμε τη διαδικασία. Σίγουρα, συμβουλεύουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας στην Άγκυρα να έχουν θετική στάση και να συμμετάσχουν προς θετική επίλυση αυτού του προβλήματος».

Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις πολύ επιτυχημένες Προεδρίες της ΕΕ που διοργάνωσαν η Πολωνία και η Κύπρος. «Ένας από τους λόγους που είχαμε επιτυχημένες Προεδρίες είναι το γεγονός ότι, όταν αναλαμβάνουμε αυτές τις ευθύνες, εργαζόμαστε με ουδέτερο τρόπο, αφήνουμε στην άκρη τα εθνικά μας συμφέροντα και προωθούμε τα συμφέροντα της Ένωσης. Θα κάνουμε το ίδιο και στην Προεδρία μας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα διοργανώσουμε μια ουδέτερη, αντικειμενική Προεδρία και θα εργαστούμε με επαγγελματισμό για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα, ιδιαίτερα τα μεγάλα ζητήματα που χρειάζονται χειρισμό, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Τουρκία· θα τύχουν όλα χειρισμού με αυτόν τον τρόπο. Φυσικά, το κύριο θέμα που προωθούμε (σ.σ. για την Προεδρία), το οποίο είναι σχετικό αυτήν την περίοδο, είναι η δημοκρατική ασφάλεια των κρατών μελών, το οποίο σημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν πρέπει να διακρίνουν μειονότητες, πρόσφυγες, μετανάστες, κτλ.

Ιδιαίτερα, θα ασχοληθούμε με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο σχετίζεται τώρα με τις περιοχές όπου επικρατούν διαμάχες, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα, μέσω μια νέας Συνθήκης, σχετικά με την πώληση έργων τέχνης που προέρχονται από αυτές τις περιοχές και, δυστυχώς, καταλήγουν στις αγορές της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα συζητήσει με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κα Elizabeth Spehar το θέμα της υποψηφιότητας της Πολωνίας για απόκτηση της ιδιότητας προσωρινού μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πολωνός Υπουργός επεσήμανε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στο γραφείο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι να ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση, να πληροφορηθεί για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου. «Επομένως, θα βρεθώ εκεί ως εκπρόσωπος ενός κράτους μέλος των Ηνωμένων Εθνών, για να ενημερωθώ από τους αξιωματούχους για την κατάσταση εδώ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει την Ειδική Αντιπρόσωπο των ΗΕ για τη φιλοδοξία της Πολωνίας να αποτελέσει μέρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εξέφρασε την ελπίδα για στήριξη των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη δέσμευση της Κύπρου να ψηφίσει υπέρ της συμμετοχής της Πολωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης, επεσήμανε ότι η Κύπρος προσδοκά στην αποτελεσματική συμμετοχή της Πολωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το Κυπριακό θα είναι εκτός της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα έχει επιτευχθεί λύση».

Ο Πολωνός Υπουργός στήριξε τη θέση του κ. Κασουλίδη ότι το κυπριακό πρόβλημα θα έχει επιλυθεί πριν ενταχθεί η Πολωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2018-2019.