30/11/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ‘Πρωινό Δρομολόγιο’, έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες για επανεκκίνηση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού και στην επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Boris Johnson στην Κύπρο.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κυριαρχήσει το Κυπριακό, «όπου υπάρχει ένας ρόλος για τη Βρετανία στην Κύπρο από το 1960 μαζί με τον ρόλο της ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει η θέση της Βρετανίας σε σχέση με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και το ότι δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης αν δεν της ζητηθεί και από τις δύο πλευρές, και αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που η δική μας πλευρά δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, δεν τίθεται θέμα συνέχισης αυτού του ρόλου για τη Βρετανία. Είναι μια θέση την οποία καταγράφουμε, σε συνδυασμό με τη θέση και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, θα γίνει συζήτηση και για τον ρόλο που η δική μας πλευρά βλέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίζει, ειδικότερα στη μετά-τη-λύση-του-Κυπριακού περίοδο, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της εφαρμογής της λύσης. Είναι κάτι που θα απασχολήσει τις συζητήσεις».

Ερωτηθείς αν η ιδιότητα της Βρετανίας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνδέεται και με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τα θέματα ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε πως σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. «Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: μια επιθυμία που φαίνεται να υπάρχει από την πλειοψηφία των κρατών – μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί κάποια άλλα κράτη δεν έχουν τοποθετηθεί και δεν πρέπει να ερμηνευθεί η μη τοποθέτησή τους ως κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν – για συμμετοχή τους σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Υπάρχουν δηλώσεις από πλευράς Ρωσίας και Γαλλίας και της Βρετανίας που έχει και τον ρόλο της εγγυήτριας. Άρα, υπάρχει γενικότερα ένα ενισχυμένο ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος ότι αυτά θα συζητηθούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, προσθέτοντας πως «εκείνο που εμείς θεωρούμε ως τον πιο εύλογο και πιο εύκολο τρόπο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις είναι από εκεί που έμειναν στην Ελβετία. Δηλαδή, από τις συζητήσεις επί του δεύτερου κριτηρίου του εδαφικού, για το οποίο υπήρξε διαφωνία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ελβετία. Και να αναφέρω και κάτι εδώ, σε πολλές περιπτώσεις, κατά τις συζητήσεις που είχαμε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συναντίληψη, αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο διάλογος ούτε ψάξαμε για νέα διαδικασία. Συνέχισαν οι ηγέτες τις διαβουλεύσεις, συνέχισαν οι διαπραγματευτές τις διαβουλεύσεις και σε κάποιες των περιπτώσεων, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την παράθεση ανησυχιών και επιχειρημάτων, υπήρξε πρόοδος και σε κάποιες άλλες όχι. Δεν είναι ούτε εφικτό αλλά ούτε και αποδοτικό, αν θέλουμε να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, κάθε φορά που υπάρχει μια διαφωνία να ψάχνουμε να αλλάζουμε τη διαδικασία».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για ‘δύο τραπέζια’, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως τα ‘δύο τραπέζια’ παραπέμπουν είτε σε τετραμερή είτε σε πενταμερή διάσκεψη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Εκτός, όπως εξήγησε, «αν επιθυμούμε να ρισκάρουμε την όλη διαδικασία πηγαίνοντας σε μια τέτοιου είδους συνάντηση που σίγουρα θα οδηγήσει σε αποτυχία και το χειρότερο, θα θέσει σε κίνδυνο μια υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέχρι στιγμής έχει φέρει πολύ συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε και δεν είναι εφικτό κάθε φορά που προκύπτει μια διαφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να αλλάζουμε ή να επιχειρούμε να αλλάξουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης τις χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες», λέγοντας πως το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και να δυσχεραίνουν περαιτέρω τη συνέχιση του διαλόγου. «Με τέτοιες αναφορές και χαρακτηρισμούς προς τον συνομιλητή σου, θεωρώ ότι στέλνεις τα χειρότερα μηνύματα σε μια τόσο κρίσιμη φάση. Οι δηλώσεις αυτές δεν θα μείνουν ασχολίαστες και σίγουρα θα τύχουν και σχολιασμού κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Ερωτηθείς να πει τι ακριβώς αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων σε μια μεταβατική περίοδο μετά την εξεύρεση λύσης, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως οι δύο ηγέτες δεν έχουν εισέλθει σε μια τέτοιου είδους συζήτηση μέχρι στιγμής. «Υπάρχει μια πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάσει της οποίας δεν είναι εφικτό, στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικού στρατού. Από εκεί και πέρα, εκείνο που έχουμε αναφέρει είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών καθώς και σχετικός εξοπλισμός, δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να αποχωρίσουν μέσα σε μια μέρα. Δεν αναφερθήκαμε στην πρώτη μέρα, γιατί υπήρξαν και παρερμηνείες. Δεν μπορούν να αποχωρίσουν όλοι αυτοί σε μια μέρα, και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση αλλά εκτίμηση από αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες. Σας παραπέμπω και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα που επιβεβαιώνει αυτό που σας έχω αναφέρει. Από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής διάλογος και η δική μας θέση είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας σε συναφή ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως εξακολουθεί να ισχύει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία είχε καταθέσει γραπτώς στη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Νταβός πριν από ένα χρόνο, ότι θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης. «Η θέση αυτή ισχύει και περιλαμβάνεται και στην πρόταση που ο Πρόεδρος υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως υπάρχει επιθυμία για την πραγματοποίηση μας τέτοιας επίσκεψης. «Είμαστε ήδη σε επαφή με την αμερικανική πλευρά, μέσω της διπλωματικής οδού. Υπάρχει επιθυμία για επίσκεψη του κ. Kerry στην Κύπρο στις 9 Δεκεμβρίου. Δεν είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα επιβεβαιωμένο. Υπάρχει πρόθεση και θέληση. Πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί. Μόλις υπάρξει εξέλιξη θα γίνει και σχετική ανακοίνωση».