4/11/16

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην Τουρκία μετά την σύλληψη του Ντεμιρτάς

 Απρόβλεπτες εξελίξεις στην Τουρκία μετά την σύλληψη του Ντεμιρτάς



«Ο Ερτογάν  έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές. Οι ψεσινές συλλήψεις των Ντεμιρτάς και  Γιουκσεκντάγ μας αναγκάζουν να δούμε πως η δημοκρατία στη Τουρκία βρίσκεται πια σε καταστολή. Με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η σύλληψη του Ντεμιρτάς μυρίζει μπαρούτι.  Το κουρδικό δεν περιορίζεται πλέον στην νοτιοανατολική Τουρκία. Αφορά όλη την Τουρκία. Και η κατάσταση έχει  πλέον φτάσει σε τέτοιο κρίσιμο σημείο που δύσκολα μπορεί κάποιος να μην σκεφτεί ότι η επόμενη ‘φυσιολογική’ εξέλιξη είναι η έναρξη ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου στην χώρα!»

Οι δηλώσεις του Τάκη Χατζηγεωργίου έγιναν αμέσως μετά την σύλληψη πριν από λίγες ώρες από τις τουρκικές αρχές των ηγετών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών - HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ μαζί με άλλους 9 βουλευτές του κόμματος. Τις συλλήψεις ακολούθησε καθολική απαγόρευση  πρόσβασης στους  ιστότοπους των κοινωνικών δικτύων  Twitter, Facebook και WhatsApp.  Σημειώνεται ότι στις 26/10/2016 οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και τους δύο συν-δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ με την κατηγορία ότι εκτρέπουν δημόσιους πόρους για την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι συλλήψεις των δύο συμπροέδρων του HDP,  που είναι μέχρι στιγμής οι πιο υψηλόβαθμοι Κούρδοι ηγέτες  υπό κράτηση,  είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειας του προέδρου Ερτογάν να θέσει υπό καταστολή τη δημοκρατία. Μιας προσπάθειας που χρονολογείται πριν από το αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Εντούτοις η ένταση της έφθασε στο ζενίθ με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξαγγέλθηκε αμέσως μετά. Μέχρι στιγμής πέραν των 900 κούρδων έχουν συλληφθεί, 10 χιλιάδες κούρδοι καθηγητές έχουν απολυθεί, 28 δήμαρχοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ 20 κουρδικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου και ενός που μεταδίδει κυρίως κινούμενα σχέδια για παιδιά, έχουν κλείσει.

Την κρισιμότητα της κατάστασης στην νοτιοανατολική Τουρκία και τις διώξεις των κούρδων έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επείγουσα ερώτηση - καταγγελία που κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Τάκης Χατζηγεωργίου. Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή «το ενδιαφέρον μας ελαύνεται και από την διάθεση υποστήριξης του συνόλου του τουρκικού λαού. Γιατί εμείς τασσόμαστε ενάντια σε ακραίες εξουσίες που καταπιέζουν τις ελευθερίες, αλλά ποτέ εναντίον οποιουδήποτε λαού. Αντίθετα (και πιο συγκεκριμένα στη παρούσα περίπτωση) θεωρούμε πως η ανάπτυξη και εμπέδωση δημοκρατικών ιδεωδών στη Τουρκία θα είναι πρωτίστως προς όφελος των Τούρκων πολιτών στο σύνολο του»

Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από την Επιτροπή να τον  ενημερώσει εάν, πότε και πως θα καταγγείλει την εξόφθαλμη παραβίαση κάθε κράτους δικαίου και θεμελιωδών ελευθεριών  - δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αποδεχτεί ως υποψήφια χώρα -  από τον Πρόεδρο Ερτογάν. Ρώτησε επίσης την Επιτροπή εάν θεωρεί ότι τα μέτρα κατά των δημοκρατικά εκλεγμένων κούρδων βουλευτών  που γίνονται με επίκληση του  καθεστώτος έκτακτης ανάγκης είναι δυσανάλογα σε μέγεθος/αντίκτυπο με την υποτιθέμενη  απειλή που αυτοί οι άνθρωποι συνιστούν σύμφωνα με τον Ερτογάν.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou