4/11/16

Απάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση

Απάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.012
, ημερομηνίας 21ης Ιουλίου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Αννίτας Δημητρίου "Δρόμος Λάρνακας - Δεκέλειας"

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.012, ημερομηνίας 21ης Ιουλίου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Αννίτας Δημητρίου
«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία κατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας.»
Απάντηση

Απάντηση ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2016 του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.012, ημερομηνίας 21ης Ιουλίου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Αννίτας Δημητρίου
«Δρόμος Λάρνακας - Δεκέλειας
          Αναφέρομαι στην πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
          Το έργο είναι πολεοδομικό και ο προγραμματισμός της κατασκευής του εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Στην παρούσα φάση προωθείται η ολοκλήρωση των μελετών ως εξής:
•        Για τη Φάση Γ΄ που αφορά το τμήμα από το Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τον κόμβο προς Πύλα, μήκους 3,8 χλμ., το οποίο διαλαμβάνει 4 κυκλικούς κόμβους και 6 χλμ. δευτερεύοντος οδικού δικτύου, έχει ετοιμαστεί νέο ρυθμιστικό σχέδιο που προνοεί την κατασκευή δρόμου 4 λωρίδων αντί 2 που προνοούσε το αρχικό. Το έργο θα προωθείτο με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή (design and build) αλλά παγοποιήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Το κόστος του έργου είχε υπολογιστεί σε €18,0 εκ.
           Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αντί της πιο πάνω μεθόδου, ζήτησε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στις 11/3/2015 να προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων σε ιδιώτες μελετητές. Ετοιμάστηκαν οι σχετικοί όροι για τη ζήτηση προσφορών αλλά, μετά από οδηγίες που δόθηκαν κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του 2017, θα πρέπει να προηγηθεί η τεχνοοικονομική αξιολόγηση του έργου (PCN) σύμφωνα με τον περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο [Ν.20(1)2014] για τα έργα του δημοσίου πριν την προκήρυξη προσφορών. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
           Για τη Φάση Δ΄ που αρχίζει από τον κόμβο προς Πύλα μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΚΟΤ, ετοιμάστηκε το ρυθμιστικό σχέδιο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και στάληκε το Νοέμβριο του 2011 στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης των κατασκευαστικών σχεδίων. Εν τω μεταξύ έχουν εκδηλωθεί κάποιες αντιδράσεις από Φορείς της Λάρνακας για την υιοθέτηση δρόμου 4 λωρίδων στο σχεδιασμό και η περαιτέρω προώθηση των μελετών αναστάληκε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου.»