4/11/16

Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργός πολίτης


Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργός πολίτης


Ο όρος «τοπική αυτοδιοίκηση» προνοεί ότι κάθε δημότης θα πρέπει να είναι και ενεργός πολίτης στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να μπορεί να έχει και κριτικό λόγο σε ότι τον αφορά στην τοπική κοινωνία που ζει.

Ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός μεταξύ δημοτών, εκλελεγμένων εκπροσώπων της πόλης, τοπικών φορέων, της δημόσιας υπηρεσίας, του ιδιωτικού τομέα και των συντεχνιών καθορίζει και την επιτυχία στη δημιουργία μιας δυνατής και υγιούς τοπικής κοινωνίας. Ο διάλογος με σεβασμό προς τις διαφορετικές προσεγγίσεις και η αλληλεπίδραση επιτρέπουν στη τοπική κοινωνία να ψάξει το κοινό όφελος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πάντα υπό την σωστή καθοδήγηση του Δημάρχου πρέπει να διασφαλίζει και να ενδυναμώσει αυτή την αμφίδρομη σχέση με τον δημότη. Ο δημότης θα πρέπει να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της πόλης με δημοτικά δημοψηφίσματα, ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις και πανδημοτικές συγκεντρώσεις. Έτσι ο δημότης θα μπορεί ως ενεργός πολίτης να έχει λόγο και να συμμετέχει καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων. Η συνεχής επιμόρφωση ή και ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή σε θέματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει τη δυνατότητα στον δημότη να εξελίσσεται και σαν δημότης αλλά και ως άνθρωπος. Οι ενεργοί πολίτες χρειάζονται καθοδήγηση από την Δημοτική Αρχή. ΟΛΟΙ είμαστε δυνητικά καθοδηγητές στις κοινότητες μας.

Η δεκτικότητα, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη βοηθούν στο να αυξηθεί η συμμετοχή σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο ενεργός πολίτης μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη γειτονιά του ή ευρύτερα στη πόλη του. Πρέπει να συμμετέχει σε εκστρατείες αλλαγής, βελτίωσης ή και απόρριψης αποφάσεων που λαμβάνονται από τη Δημοτική Αρχή ή την εκάστοτε διακυβέρνηση εις βάρος του.

Η δράση αυτή γενικότερα θα πρέπει να αφορά ΟΛΟΥΣ τους δημότες και όπως ο καθένας μας έχει δικαιώματα σε ένα σύνολο (π.χ οικογένεια, γειτονιά, πόλη, κράτος), ταυτόχρονα έχει και υποχρεώσεις. Η ισότιμη συμμετοχή και η αλληλεγγύη με ευάλωτες ομάδες και δυσπραγούντες είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία της δράσης του ενεργού πολίτη.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα στον τόπο μας εντοπίζεται μια μείωση στην εθελοντική προσφορά και παράλληλα παρατηρείται και μια μεγάλη ανησυχητική μείωση στην συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Η απαξίωση των πολιτών για τους άρχοντες γενικότερα τους οδήγησε στην εσωστρέφεια και την αδιαφορία. Η αποχή από τις κάλπες είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του χαμηλού βαθμού δραστηριοποίησης των πολιτών.

Οι Δημοτικές Αρχές σήμερα έχουν αυξημένα καθήκοντα υπό τις δύσκολες οικονομικές και ηθικές συνθήκες που περνά ο τόπος και θα πρέπει με διεκδικητικότητα να απαιτήσουν αυτά που οι Δήμοι δικαιούνται. Θα πρέπει να ξαναεμπνεύσουν στους δημότες αισιοδοξία και εμπιστοσύνη.

Οι Λαρνακείς θα πρέπει να αναδιπλωθούμε και να μην δεχόμαστε πλέον μοιρολατρικά τις αποφάσεις εκ των άνω που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Μπορούμε να ανατρέψουμε καταστάσεις και μπορούμε να οραματιστούμε μια πόλη όπως τη θέλουμε εμείς. Με κριτικές και εποικοδομητικές παρατηρήσεις, έγκαιρες παρεμβάσεις, συντονισμό και συλλογικότητα μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή για μια νέα πόλη, την Πόλη μας.

Μόνικα Μιχαηλίδου
Παιδίατρος
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας
ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις