7/10/16

O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Επιβεβαίωση στενών διμερών σχέσεων

O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας
Επιβεβαίωση στενών διμερών σχέσεων



O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε χθες αργά το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Η.Ε. κ Jean - Yves Le Drian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των πολύ στενών διμερών σχέσεων των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ο κ.Φωκαΐδης εξέφρασε προς τον Γάλλο Υπουργό τις ευχαριστίες της Κύπρου για την πολύπλευρη στήριξη της Γαλλίας αλλά και τη στάση αρχών που παραδοσιακά τηρεί στο Κυπριακό πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα από τους βασικούς εταίρους της Κύπρου στον αμυντικό τομέα και σημείωσε ότι η συνεργασία με τη Γαλλία υπήρξε πάντα άριστη και εποικοδομητική. Αναφέρθηκε επίσης και στη συνδρομή που παρέχει η Κύπρος μέσω διευκολύνσεων στο Γαλλικό Ναυτικό και στην Αεροπορία ενώ σημείωσε και τις τακτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα στο τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Σημαντική είναι και η συνεργασία μας, σημείωσε, στους τομείς της αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, όπου η Κύπρος προσφέρει κάθε δυνατή αρωγή και υποστήριξε τα Γαλλικά αιτήματα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.. Η Κύπρος έχει επίσης καλωσορίσει και την πρόταση της Γαλλίας για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού σημειώνοντας τη θέση αρχής της Γαλλίας ότι η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Από πλευράς του ο κ. Jean - Yves Le Drian χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας ως εξαίρετη και ανάφερε επίσης ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο εταίρο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των απειλών που υπάρχουν στην περιοχή και εκτιμά ιδιαίτερα την πολύπλευρη συνεισφορά της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ακόμα τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και εντός της Ε.Ε.

O Γάλλος Υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή για επιθεώρηση Γαλλικών Δυνάμεων.
Γραφείο Τύπου, 7 Οκτωβρίου 2016