4/10/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό



Παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή «ήταν μια, οφείλω να πω, παραγωγική συνάντηση, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να διεξέλθουμε κεφάλαιο με κεφάλαιο, να δούμε τις υπάρχουσες διαφορές, έτσι ώστε ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας εντατικών διαβουλεύσεων. Και έχει ήδη συμφωνηθεί η εντατικοποίηση του διαλόγου, θα είναι περίπου εννιά, ενδεχόμενα και δέκα οι συναντήσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση στις υπάρχουσες διαφορές.

Εάν, εν συνεχεία, παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να το επιτρέπει θα προχωρήσουμε σ’ ένα άλλο στάδιο, αυτό της συζήτησης του πέμπτου κεφαλαίου που αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές με ένα ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση, λόγω των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του κ. Ακιντζί, να γίνει σε μια τρίτη χώρα. Σε μια ανάλογη περίπτωση, βεβαίως, θα πρέπει να πω ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα με συνοδεύουν, έτσι ώστε να υπάρχει μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του θέματος που θα αντιμετωπίσουμε.

Αν και στο Εδαφικό παρατηρηθεί μια πρόοδος που να το επιτρέπει τότε ενδεχόμενα να προχωρήσουμε και στο επόμενο στάδιο που θα είναι μια σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τα θέματα των Εγγυήσεων.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πάντα της προόδου εις όσα θα συζητηθούν».

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων θα συζητηθεί και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι «brainstorming μπορεί να γίνει αλλά το πιο σημαντικό είναι η επικέντρωση στις υπάρχουσες διαφορές για να υπάρξουν κατά το μέγιστο δυνατόν συγκλίσεις που να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο πέμπτο κεφάλαιο που είναι το Εδαφικό που είναι συνυφασμένο πάντα με το Περιουσιακό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει αν δεν συζητηθεί στο δεύτερο στάδιο μαζί με το Εδαφικό, ο Πρόεδρος απάντησε «εξυπακούεται».

Κληθείς να πει πώς είδε τη στάση του κ. Ακιντζί μετά τη Νέα Υόρκη έχοντας υπόψη και τις διάφορες πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα σχολιάσω, όπως δεν σχολίασα μέχρι σήμερα τις όποιες συνεντεύξεις. Αυτό που καταγράφω είναι την αποφασιστικότητά του, με βάση τα όσα έχω περιγράψει, να προχωρήσουμε από κοινού για να πετύχουμε αν είναι δυνατόν μια λύση πριν από το τέλος του 2016, μια πολιτική λύση, μια συνολική λύση, νοουμένου ότι και η τουρκοκυπριακή, αλλά και η τουρκική πλευρά σε όσα την αφορούν, θα επιδείξουν την καλή θέληση που ο καθένας αναμένει απ’ όσους διακηρύττουν ότι επιθυμούν την οριστική λύση του Κυπριακού».

Τέλος ερωτηθείς πού θα γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει ακτίνα συμφωνίας στο θέμα της Ασφάλειας, ώστε να λάβει χώρα μια διεθνής διάσκεψη, αν η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο brainstorming, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που έχω περιγράψει είναι η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει».