31/10/16

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σήμερα σε ενδελεχή ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων για τα όσα επισυνέβησαν, από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις συνομιλίες, αλλά και εκτός των συνομιλιών.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων και αναλύθηκε το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αυτή την ώρα διεξάγονται οι συνομιλίες. Εκφράστηκαν θέσεις, απόψεις και ανησυχίες, αλλά και εισηγήσεις.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων και διάλογος αναφορικά με τις επερχόμενες συνομιλίες στο Mont Pèlerin της Ελβετίας για το Εδαφικό, καθώς και για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στα όσα ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν.

Εντός των ημερών θα συνεδριάσει Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον διαπραγματευτή, για να γίνει ενδελεχής συζήτηση για το θέμα του Εδαφικού, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρήσει για την Ελβετία.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι δεν θα συνοδεύεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στο Mont Pèlerin, αλλά μόνο από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στην Ελβετία να συζητηθεί εκτός από το Εδαφικό και το θέμα των Εγγυήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει ξεκαθαριστεί και στην Νέα Υόρκη και οι κινήσεις, η τακτική και η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα έπεισε και στην Νέα Υόρκη ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν ξεχωριστά.

Στο Mont Pèlerin θα συζητηθεί, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως το Εδαφικό, αλλά και κάποια άλλα ανοικτά θέματα, κάποια άλλα σημεία και διαφωνίες που υπάρχουν σε άλλα θέματα».