7/10/16

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουν εγκριθεί καταρχήν τα δύο πρώτα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια (Αυτονόμησης και ΓεΣΥ), τα οποία θα αποσταλούν στη Βουλή.

Η ‘μπάλα’ πλέον είναι στα κόμματα για να μπορέσει να συζητηθούν τα δυο αυτά πρώτα νομοσχέδια.

Είναι μια διαδικασία που άρχισε πέρσι τον Σεπτέμβριο με διαρκή διαβούλευση με όλα τα κόμματα, έχουν καταγραφεί οι θέσεις και τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές, οδηγηθήκαμε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, λήφθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και γι’ αυτές τις αποφάσεις και (μετά από) τις εντολές του πολιτικού μου προϊσταμένου υπέβαλα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση το νομοσχέδιο της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, προκειμένου να συμπορευτούν προς τη Βουλή, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών».

Ερωτηθείς τι προβλέπει ο οδικός χάρτης για αυτά τα νομοσχέδια, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο οδικός χάρτης έχει ανακοινωθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι θέμα πολιτικής απόφασης που έχει ήδη ληφθεί».

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα βήματα υλοποίησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη θέση της Βουλής. Το αρμόδιο, από το Σύνταγμα, Όργανο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ούτε μπορώ να προδικάσω τον χρόνο που θα απαιτήσει η Βουλή για να καταγράψει τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων, να συζητήσει τις διάφορες πτυχές ούτε να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη επί του χρονικού πλαισίου».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος απάντησε: «βεβαίως. Αν κρίνω από τις θέσεις που είχαν εκφραστεί στις δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών και στην πολιτική συμφωνία πλαίσιο που έγινε σε αυτές τις συσκέψεις, αναμένω ότι θα ανταποκριθούν τα κόμματα στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Όλα άπτονται του χρόνου κατά τον οποίον η Βουλή θα αποφασίσει να επιληφθεί του θέματος. Διακρίνω όμως ότι υπάρχει μια σπουδή απ’ όλα τα κόμματα αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της στιγμής για την επίσπευση της όλης διαδικασίας