30/9/16

Υπ. Γεωργίας: Η επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο

Υπ. Γεωργίας: Η επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο





Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ σήμανε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2016 το πράσινο φως για να προχωρήσουν — αφού λάβει και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — οι διαδικασίες για επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή από την ΕΕ τον ερχόμενο Οκτώβριο, πριν από την επόμενη COP22 στο Μαρακές. Στο Συμβούλιο, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, δίδοντας τη συγκατάθεση της Κύπρου, δήλωσε ότι η ΕΕ υπήρξε πρωταγωνιστής στην επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Κύπρος, πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της συμμετοχής της Ένωσης στην πρώτη Σύνοδο των μερών που αναμένεται να συγκληθεί πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP22), από την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να απουσιάζει. Για την Κύπρο, κατέληξε, η επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί προτεραιότητα και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να επικυρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση συνοδεύεται από Κοινή Δήλωση Συμβουλίου-Επιτροπής μέσω της οποίας ξεκαθαρίζεται ότι η επικύρωση από πλευράς ΕΕ της εν λόγω συμφωνίας προτού ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες αποτελεί εξαιρετική περίπτωση, η οποία δε θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντική επικύρωση μεικτών συμφωνιών και δεν προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις εθνικών κοινοβουλίων επί του θέματος.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης Συμπεράσματα σχετικά με τις προετοιμασίες εν όψει της προσεχούς COP22, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.
-----------------------