28/9/16

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Απόλυτα ικανοποιητική η θέση των Βρετανών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Απόλυτα ικανοποιητική η θέση των Βρετανών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό κα Theresa May με κυρίαρχο θέμα το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δεν επιθυμεί εγγυητικό ρόλο και είναι έτοιμη να στηρίξει την όποια απόφαση επιλέξουν από κοινού οι δυο πλευρές. «Η κα May», είπε, «γνώριζε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει, πιο συγκεκριμένα, για τα διάφορα επίπεδα της ασφάλειας που προκύπτουν μέσα από τη δική του πρόταση. Από τη συζήτηση μπορεί κάποιος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, εύκολα να συμπεράνει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός γνώριζε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γνώριζε πέρα από το θέμα της ασφάλειας, που ήταν το θέμα που κυριάρχησε, και πτυχές άλλων κεφαλαίων, έτσι έγινε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι πέρα από το θέμα της ασφάλειας συζητήθηκαν και τα θέματα εδαφικού και περιουσιακού και κατά ποιο τρόπο συνδέονται αυτά τα κεφάλαια. Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Βρετανίας στη συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα δικαιώματα των Βρετανών που προκύπτουν βάση της εν λόγω Συνθήκης.

«Η μετεξέλιξη», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «συνδέεται με διάφορα κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συνδέεται και διασφαλίζεται μέσα από διάφορες πτυχές της λύσης του Κυπριακού, μία από τις οποίες σχετίζεται και με το θέμα των βρετανικών βάσεων».

Σε ερώτηση αν θα κάνουν κάτι οι Βρετανοί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Βρετανία συζητά με την Τουρκία. «Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Τουρκία και η ίδια η κα May ανέφερε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον κ. Erdogan στη Νέα Υόρκη, ειδικότερα την πτυχή που άπτεται του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και είναι απόλυτα ικανοποιητική η προσέγγιση του θέματος από την κα May».

Σχετικά με τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι αναμένει μετά την συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων στην Κύπρο, σε επαφή με την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία και σε μορφή τύπου Camp David να συζητηθεί λεπτομερώς το εδαφικό και αμέσως μετά να γίνει η πενταμερής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Αυτή είναι η νέα τουρκική προσέγγιση στο θέμα, κάτι που προκύπτει από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Στο πρόσφατο παρελθόν η τουρκική προσέγγιση ήταν η συζήτηση του εδαφικού και του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων μαζί στο εξωτερικό. Αυτή η προσέγγιση είναι ένα θετικό δεδομένο δηλαδή πλέον δεν υπάρχει αυτή η προσέγγιση. Πλέον είναι ξεκάθαρη η σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό, ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό αν δεν κλείσει το εδαφικό και αυτή δεν είναι μια προϋπόθεση που θέτουμε εμείς, είναι κάτι που εξ’ αντικειμένων των δυο κεφαλαίων δεν είναι εφικτό».

Σε ερώτηση αν αυτή η συζήτηση μπορεί να μείνει για το τέλος της παρούσας φάσης και κατά πόσο απορρίπτει μια τέτοια ιδέα η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλαδή να γίνει η συνάντηση στο εξωτερικό, o κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να συζητηθεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο θέμα. Να εξετάσουμε αυτή την προσέγγιση και όλα εξαρτώνται από την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Φυσικά και εμείς επιθυμούμε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

«Ήθελα να πω», σημείωσε ο κ. Εκπρόσωπος ,«επειδή ακούγονται πολλά για το εξωτερικό και για τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα, όπως μεταδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα ήταν αναμενόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εγείρει κάποια ερωτηματικά, λαμβάνοντας υπόψη και το τι έγινε στη Νέα Υόρκη. Μπορώ να σας πω ότι με οδηγίες του Προέδρου, επικοινώνησα με τον κ. Eide, ο οποίος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δε αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε μια συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στο εξωτερικό και ότι αυτό που ήθελε να μεταφέρει είναι ότι οι δυο ηγέτες μαζί με τον κ. Eide, και όχι τον Γενικό Γραμματέα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην επίλυση των διαφορών. Για το πώς θα φτάσουμε στη συζήτηση όλων των θεμάτων που υπάρχουν διαφωνίες εναπόκειται στους δυο ηγέτες, αποκλειστικά και μόνο στο να αποφασίσουν πώς θα το πράξουν αυτό. Εκείνο που μας ικανοποιεί από την Νέα Υόρκη είναι ότι μέσα από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, μέσα από την μη υιοθέτηση διαδικασιών και πρακτικών που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στο να έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, υπάρχει προοπτική για μια υποσχόμενη διαδικασία από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Από εδώ και πέρα το τι πρέπει να γίνει, είναι να συνεχιστεί αυτός ο εντατικός διάλογος επί όλων των θεμάτων για να δούμε, βάσει πραγματικών δεδομένων, πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε: « Το πιο σημαντικό που προκύπτει σε σχέση με το εδαφικό είναι ότι έχει πλέον αποσυνδεθεί από το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μέσα από την επιχειρηματολογία του Προέδρου ειδικότερα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε συνάρτηση με το περιουσιακό. Αυτό είναι κάτι που προέκυψε από τη Νέα Υόρκη και θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
----------------------