25/6/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο




Ξέρετε καλά πόσο δύσκολες και απογοητευτικές ήταν για όλους μας οι τελευταίες ημέρες, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Τρόοδος, όπου νιώσαμε πόσο κοντά μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή η καταστροφή.

Για αυτό λοιπόν η σημερινή ημέρα, στην οποία καλούμαστε να θέσουμε τον θεμέλιο λίθο σε ένα έργο ζωής, σε ένα έργο που το έχει τόση ανάγκη ο τόπος, είναι μία ανάσα αισιοδοξίας και μια ριπή αέρα ελπίδας.

Δεν είχα ποτέ αμφιβολία για τις μεγάλες δυνατότητες που κρύβουν οι άνθρωποι σε αυτό τον τόπο, δυνατότητες και ταλέντα τα οποία έχουν αναδειχθεί πάμπολλες φορές, σε όλες τις γωνιές της γης.

Την πεποίθησή μου αυτή επιβεβαιώνει ένας ξεχωριστός άνθρωπος και επιστήμονας, ο φίλος Νίκος Ζάμπογλου, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και πρωτεργάτης για τη δημιουργία αυτού του ιατρικού ογκολογικού κέντρου διεθνών – και το υπογραμμίζω - προδιαγραφών που θα ανεγερθεί στο ιδιαίτερο αυτό σημείο της Λεμεσού.

Φίλε Νίκο, σε ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σου καθώς γνωρίζουμε καλά πως η δική σου προσπάθεια και των συνεργατών σου έρχεται να καλύψει ένα κενό το οποίο υπάρχει στη χώρα μας στον τομέα που εσύ ειδικεύεσαι με απόλυτη επιτυχία και που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη σοβαρά κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ιδιαίτερα στον τομέα της ογκολογίας. Δεν υποβαθμίζω ποσώς το επιτελούμενο έργο είτε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Παρά ταύτα παρουσιάζονται κενά και πρέπει να τα αναγνωρίζουμε προκειμένου και να τα αντιμετωπίσουμε.

Το ιατρικό σας κέντρο, είναι μία καλοδεχούμενη ιδιωτική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει αυτό το κενό με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, καθώς οι σχεδιασμοί που έχετε θέσει σε εφαρμογή προβλέπουν παροχή υπηρεσιών πολύ υψηλού επιπέδου.

Το εγγυώνται αυτό πρώτα από όλα η τεράστια ιατρική εμπειρία του δόκτορος Ζάμπογλου στη Γερμανία και βεβαίως το υψηλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού που θα στελεχώσει το κέντρο.

Το κτήριο του οποίου τίθεται σήμερα ο θεμέλιος λίθος θα είναι ένα πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει Κύπριους και ξένους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως με την ολοκλήρωσή του το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα προσφέρει υπηρεσίες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών, από την πρόληψη και τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την υποστήριξη των ασθενών.

Η κλινική θα προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνικές εξωτερικής ακτινοθεραπείας και όλο το φάσμα της επεμβατικής ακτινο-ογκολογίας. Θα δημιουργηθεί τμήμα πυρηνικής ιατρικής εξοπλισμένο με μηχανήματα ιδιαίτερα εξελιγμένα, μοναδικά στη χώρα μας, ενώ θα είναι σε θέση να παρέχει όλα τα σχήματα συνδυασμού χημειοθεραπείας και ογκολογικών ακτινοθεραπείας.

Με αυτά κατά νουν δεν διστάζω να παραδεχθώ πως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο υλοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια, καλύπτει ανάγκες, τις οποίες δεν κατάφερε να καλύψει το ίδιο το κράτος.

Για αυτό και προσδοκούμε σε στενή συνεργασία μεταξύ του ειδικού σας ιδρύματος και των δημοσίων Ιατρικών Υπηρεσιών και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, διότι, μέσα από αυτή την προσπάθεια, κράτος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ανακούφιση και μικρότερη ταλαιπωρία, σε ασθενείς που έχουν την ανάγκη αντιμετώπισης ογκολογικών περιστατικών.

Πόσο αναγκαία είναι αυτή η προσφορά το αναδεικνύουν οι αριθμοί: Στη χώρα μας παρουσιάζονται δυστυχώς περίπου 3.500 νέα ογκολογικά περιστατικά κάθε χρόνο. Το 50% αυτών των ασθενών χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Το 40% περίπου εξ αυτών ζουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ως εκ τούτου, 700 νέα ογκολογικά περιστατικά χρειάζεται να αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο ακτινοθεραπευτικά στις δύο αυτές επαρχίες και στους οποίους μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν παρέχεται αυτή η διευκόλυνση. Παρέχονται υπηρεσίες, αλλά υποβάλλονται στην ταλαιπωρία να ταξιδεύουν από την Πάφο και την Λεμεσό στην Λευκωσία.

Αν συνυπολογίσει κανείς και μερικές εκατοντάδες ασθενείς προηγούμενων χρόνων που θεραπεύονται λόγω προόδου της νόσου τότε ο συνολικός αριθμός των ντόπιων ασθενών που χρειάζονται ακτινοθεραπεία στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ξεπερνά τους 1.000 τον χρόνο και, δυστυχώς, η τάση είναι ανοδική.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω εκφράζοντας την προσδοκία μου να λειτουργήσει σύντομα το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, δηλαδή τους επόμενους 12 μήνες, έτσι ώστε το επόμενο φθινόπωρο, το αργότερο, να είμαστε σε θέση να το εγκαινιάσουμε και να αντιμετωπίσουμε ανάγκες τόσο πιεστικές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα θέλω θερμά να συγχαρώ όσους, εμπιστευόμενοι τον επιστήμονα Νίκο Ζάμπογλου, έχουν επενδύσει, έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους, μια εμπιστοσύνη η οποία μετουσιώνεται σήμερα σε ένα έργο που πραγματικά έχει τόση ανάγκη ο τόπος.

Η Κυβέρνηση, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και όλος ο ιατρικός κόσμος προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία, προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στις υποχρεώσεις που ως κράτος έχουμε.
____________