4/6/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, χθες




Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και να επαινέσω τον Παναγροτικό για το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ συγγενείς των ηρώων μας, μετά από μια πρωτοβουλία του Παναγροτικού να τιμήσει όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους - σε μία εκδήλωση που συνδέει τους αγώνες των αγροτών μας με τον αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59 - προκειμένου να ζούμε τουλάχιστον ελεύθεροι στο ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία έδαφος.

Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό, την επανένωση της πατρίδας, τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών που να μας επιτρέπουν επιτέλους ολόκληρη η επικράτεια να αποτελεί το έδαφος, στο οποίο θα μπορεί ο κάθε Κύπριος πολίτης να διακινείται ελεύθερα, να ζει ελεύθερα, να συνδημιουργεί και να προκόβει.

Ο Παναγροτικός μέσα από τη συναίνεση και τη συνεργασία με τις άλλες αγροτικές οργανώσεις έχει δώσει αγώνες, έχει επιτυχίες να καταγράψει στη δράση του.

Απευθύνομαι σε ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζω ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά θέλω να πω ότι το ενδιαφέρον μας ποσώς δεν υστέρησε από τις όποιες άλλες ευάλωτες ομάδες ή ομάδες που ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί συνέπειες.

Προ ολίγων ημερών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με το σύνολο των αγροτικών οργανώσεων και μου επέδωσαν ένα εκτενέστατο υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έχω την εντύπωση ότι για το 90-95% έχουν δοθεί άμεσες λύσεις και για τα υπόλοιπα δρομολογούνται πολιτικές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μέχρι εκείνη την ώρα αντιμετωπίζατε ή και τα προβλήματα που τώρα δημιουργήθηκαν είτε λόγω της ανομβρίας ή της χαλαζόπτωσης, γενικά των καιρικών συνθηκών.

Αυτό που έχουμε πει είναι ότι θα ακολουθήσουμε μια πρακτική άμεσης καταγραφής των ζημιών, αλλά και αμεσότερης, κατά το δυνατόν, και συντομότερης καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μας.

Την ίδια ώρα πρέπει να πω ότι, ύστερα από συνεννόηση, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα πραγματοποιεί τις πληρωμές κάθε Δεκέμβριο, έτσι ώστε να αποφεύγονται πολλά των προβλημάτων που γνωρίζω ότι αντιμετωπίζετε είτε με επιτόκια είτε με άλλα. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του συνόλου των αγροτών για δεκαετίες η δημιουργία μητρώου αγροτών, ώστε επιτέλους να γνωρίζουμε πού πρέπει να επικεντρώνουμε το κύριο βάρος των προσπαθειών για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους όσους ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη, να μην παραγνωρίζουμε εκείνους που έχουν ως κύριο επάγγελμα τη γεωργία.

Για αυτό και η κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τη δημιουργία του μητρώου είναι, ακριβώς, με στοχευμένες πολιτικές, να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ανακουφιστείτε είτε από τα προβλήματα στον ανταγωνισμό είτε από τα προβλήματα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζετε ως αποτέλεσμα της άνισης ή της ισοπεδωτικής κατανομής της βοήθειας προς τους αγρότες.

Έχουμε πετύχει μέσα από στοχευμένες ενέργειες να αξιοποιήσουμε πλήρως τα όσα η πατρίδα μας δικαιούνταν για το πρόγραμμα 2007-2013, ενώ υλοποιούνται οι προσπάθειες για το πρόγραμμα του 2014-2017 με σωρεία μέτρων ή και επιδοτήσεων που δόθηκαν.

Ταυτόχρονα, έμφαση δίδεται στους νέους αγρότες. Και είναι με ικανοποίηση που παρακολουθώ κάποιους νέους, ακόμη και επιστήμονες, να καταφεύγουν στο γεωργοκτηνοτροφικό ή στον αγροτικό τομέα.

Θα δώσουμε κάθε δυνατή ενίσχυση, διότι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας και της κυπριακής οικονομίας ήταν πάντα ο αγροτικός κόσμος. Γνωρίζω ότι ως αποτέλεσμα κακών οδικών δικτύων, καιρικών συνθηκών, αλλά και πολλές φορές της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων ή και στην αποτελεσματική συμβολή στο να δημιουργήσουμε προοπτικές ανταγωνιστικής παραγωγής, έχει δημιουργηθεί μια τάση αστυφιλίας.

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι αναχαιτίζεται η αστυφιλία από αύριο. Διότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι παραλάβαμε δυστυχώς ένα κράτος το οποίο βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρόκειται. όμως, να ασκήσω κριτική για το ποιος φέρει την ευθύνη.

Μέσα από τις δικές σας θυσίες, τις θυσίες ολόκληρου του λαού, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, δεν δέχομαι με κανένα τρόπο να υποτιμάται η προσφορά του καθενός. Αλλά με το συγκροτημένο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα και με την πειθαρχία που επεβλήθη όσον αφορά το δημοσιονομικό έλεγχο, έχουμε κατορθώσει σε τρία χρόνια, παρά τις όποιες αντίθετες προβλέψεις είτε του εξωτερικού είτε και του εσωτερικού, να επιτύχουμε την έξοδο μας (από το μνημόνιο) ενωρίτερα από ό,τι ανέμεναν κάποιοι.

Μια έξοδος η οποία, όμως, δεν σημαίνει και επίλυση των προβλημάτων που η κρίση έχει προκαλέσει. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα, χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιες νοοτροπίες, να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, να δούμε πως μέσα από τις μεταρρυθμίσεις μπορεί επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν υπάρχουν εκείνοι που θα προτιμούνται και εκείνοι που θα παραμερίζονται και μιλώ για το Κοινοβούλιο. Θα επιδιώξω συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα του πόσο διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα της αυστηρότητας ή μη, της κριτικής.

Από τη Δευτέρα ξεκινάει μια νέα περίοδος συνεργασίας. Υπάρχουν νομοθετήματα που και αυτά θα τα συζητήσουμε με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και που θα πρέπει να προταχθούν και κατά αυτό τον τρόπο να δώσουμε έμφαση σε εκείνα τα νομοσχέδια που θα βοηθήσουν το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, να προσφέρει τις οφειλόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, επιτέλους, με αποφασιστικότητα, αλλά και κατά κύριο λόγο με αποτελεσματικότητα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως πάντοτε αμέριστο θα είναι το ενδιαφέρον μου για τους αγρότες όπως και για όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις. Αλλά ιδιαίτερα σε μια διαχρονικά πάσχουσα επαγγελματική τάξη, όπως είναι οι αγρότες, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Η πόρτα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πάντοτε ανοικτή και αν απαιτείται η δική μου παρέμβαση θα υπάρχει. Πάντοτε είμαστε σε άριστη συνεργασία και σε απόλυτη εναρμόνιση και με τον Υπουργό Οικονομικών. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει θέμα φραγμού προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε ή να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη.

Θέλω, κλείνοντας, να συγχαρώ και πάλι τον Παναγροτικό για την πρωτοβουλία του, η αποψινή συγκέντρωση να αφιερωθεί στους αγωνιστές αγρότες που έδωσαν τη ζωή τους, και προς τους οποίους, επιτέλους, κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσουμε αν δεχόμαστε να συνεχίζει η διαίρεση της πατρίδας μας, αν δεχόμαστε να συνεχίζει η παρουσία κατοχικού στρατού ή αν θα δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που πραγματικά θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων.