6/6/16

Ισοπεδωτική η νέα φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας

Ισοπεδωτική η νέα φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας

Η Κυβέρνηση πολιτεύτε στην οικονομία με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και προνομιούχων και φροντίζει να το δείχνει σε κάθε απόφαση της. Αυτό έκανε το 2015 όταν προχώρησε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Κομμένες-ραμμένες για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό έκανε όταν έδινε την μάχη για τα ωράρια. Ούτε νέες θέσεις εργασίας είχε ως πρώτο μέλημα ούτε να στηρίξει τους καταναλωτές. Πρώτο μέλημα ήταν να μεταφέρει τα κέρδη από τη μεσαία τάξη, από τους ιδιόκτητές των μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων, για να στηρίξει τα μεγάλα εμπορικά συμπλέγματα.
Αυτό κάνει και με τη νέα εξαγγελία για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. Με πρόσχημα τη μείωση του συντελεστή δημιουργεί την εικόνα ότι μειώνει τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας στο μισό για όλους. Ψεύδεται.
Πρώτο, γιατί καταργεί το κλιμακωτό συντελεστή. Και άρα το όφελος από τη μείωση είναι μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία.
Επίσης ακυρώνει τη φιλοσοφία ότι όσο μεγαλύτερη η αξία της περιουσία τόσο μεγαλύτερο το μερίδιο συνεισφοράς στη φορολογία. Εφαρμόζει ισοπεδωτική λογική επιβάλλοντας ενιαίο συντελεστή για όλους. Και επί του πρακτέου αφαιρεί ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε στους ιδιοκτήτες των πολύ μεγάλων περιουσίων και το φορτώνει στη μεσαία τάξη και στους μικρούς ιδιοκτήτες.
Δεύτερο, φορολογεί ακόμα περισσότερους μικροιδιοκτήτες.
Διότι θα φορολογεί πλέον με βάση τις αξίες του 2013 και όχι του 1980, χωρίς να αναπροσαρμόζει αντίστοιχα το όριο της αφορολόγητης περιουσίας. Όσοι για παράδειγμα έχουν ένα σπίτι στην ύπαιθρο που με βάση τις αξίες του 1980 δεν κατέβαλλε φόρο, σήμερα με τις νέες διατάξεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν φόρο. Θα επωμιστούν το βάρος για να διευκολυνθούν οι μεγαλοιδιοκτήτες.
Τρίτο, γιατί επιβάλλει νέα φορολογία 19% ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων
Διότι έτσι δημιουργεί αντικίνητρο ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να αγοράσουν ένα μικρό οικόπεδο για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Τι αν η Κυβέρνηση επανειλημμένα δήλωνε ότι κανένας φόρος δεν επιβλήθηκε και δεν θα επιβληθεί από την παρούσα Κυβέρνηση.
Τέταρτο, γιατί έκανε ελάχιστα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή ανάμεσα στους μεγαλοιδοκτητές.
Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων περιουσιών υπήρξαν συνεπείς όλα αυτά τα χρόνια. Δίνοντας την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να αφήνει στο απυρόβλητό εκείνους που σκοπίμως παραλείπουν να καταβάλλουν το δικό τους μερίδιο.
Με αυτούς τους άξονες πολιτεύτε η Κυβέρνηση. Και με αυτούς θα συνεχίσει. Απέναντι στη λογική που τα τελευταία χρόνια πιστά και σταθερά υποστήριξε το ΑΚΕΛ. Ότι τα βάρη να κατανέμονται με βάση τις δυνατότητες του καθενός. Για αυτό προτείνει την υιοθέτηση κλιμακωτού συντελεστή όπου η μεγάλη ιδιοκτησία θα αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. Προτείνει την εξαίρεση της μικρής ιδιοκτησίας από τη φορολογία και την προστασία της κύριας κατοικίας από τα φορολογικά βάρη. Με αυτή τη λογική θα συνεχίσει να πολιτεύτε το ΑΚΕΛ.


Χάρης Πολυκάρπου
Γραφείο Οικονομικών Μελετών – Κ.Ε. ΑΚΕΛ