22/6/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ




Σε μία τόσο σημαντική περίοδο για την οικονομία και την πατρίδα μας, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να συντονιζόμαστε με επαγγελματικές οργανώσεις όπως είναι ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Θέλω να προβώ σε μια δημόσια αναγνώριση των προσπαθειών και της συμβολής σας στην υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετώπισε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο σύνδεσμός σας στάθηκε συμπαραστάτης στο κράτος και θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημαντική και πολύπλευρη συνεισφορά σας στις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση και για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας μας.

Αφήσαμε πίσω μας μία περίοδο η οποία έφερε την χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Γα τη διάσωση της οικονομίας μας, υποχρεωθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τελικά καταφέραμε και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας.

Τη χρονιά που μας πέρασε πετύχαμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που είχαμε τα τελευταία 7 χρόνια. Ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1.6%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη στην Κύπρο κινείται με ρυθμό 2,7% που είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

Αυτή η πορεία ανάκαμψης μάς έχει επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα στήριξης, έχει συμβάλει στην έναρξη της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και μας επιτρέπει πλέον να προγραμματίζουμε και να προωθήσουμε κινήσεις σταδιακής και λελογισμένης ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Επισημαίνω πως τα μέτρα των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξαγγέλλουμε γίνονται πάντοτε χωρίς να ανατρέπεται η λογική μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο με την επικύρωση του Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2017-2019.

Αντιθέτως, θα ήθελα να τονίσω πως είναι η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και ο τερματισμός της πολιτικής των ελλειμμάτων που μας επέτρεψε να διαφυλάξουμε το φορολογικό μας πλαίσιο και να αποτρέψουμε την φαύλο κύκλο των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων και της ύφεσης.

Αυτό όμως που θεωρώ ως επίτευγμα άξιο ξεχωριστής μνείας, είναι το γεγονός πως όχι μόνο επαναφέραμε την ανάπτυξη στον τόπο, αλλά το κάναμε με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος καθώς θεωρώ πως η κοινωνική συνοχή αποτελεί απαράβατο όρο επιτυχίας της όποιας κυβερνητικής πολιτικής.

Η κρίση μας δίδαξε πως πρέπει πάντοτε να θέτουμε τον πήχη πιο ψηλά και να στοχεύσουμε σε μία ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία.

Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να απαλλάξουμε την χώρα μας από την γραφειοκρατία, τις στρεβλώσεις και τα βαρίδια και να την καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Η προσέλκυση επενδύσεων εξαρτάται από παράγοντες όπως το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση της χώρας, τις επικοινωνίες, τις συνθήκες ζωής και άλλα.

Όλα αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πατρίδα μας και έχουμε υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον.

Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να διαγνώσουμε, να αναγνωρίσουμε και να επιλύσουμε υπαρκτά προβλήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη προωθήσει σημαντικές ρυθμίσεις που έφεραν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, η Κύπρος έχει ανεβεί στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον κατά 13 θέσεις, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Έχουμε όμως ακόμη πολλά να κάνουμε και ευρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής.

Πρέπει να εμπνεύσουμε ένα νέο δυναμισμό στην δημόσια μας υπηρεσία, να δημιουργήσουμε προοπτικές για το ικανό μας προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προς το σκοπό αυτό, ετοιμάστηκε και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής σειρά νομοσχεδίων που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, για πρώτη φορά εισάγεται μηχανισμός που συνδέει το κόστος του κρατικού μισθολογίου με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Απευθύνω έκκληση στη Βουλή να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξέτασης των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και να δώσει την στήριξή της σε αυτές τις αλλαγές που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο παραγωγικής και λειτουργικής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στα επόμενα βήματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος περιλαμβάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, ο νέος αναπτυξιακός Νόμος που θα εμπεριέχει μια διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και το νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό.

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας τομέα από άποψης συνεισφοράς στο εθνικό προϊόν και στην απασχόληση. Η προοπτική του εν λόγω τομέα επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και τεχνολογικό περιβάλλον απαιτεί όπως το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο προσαρμόζεται αναλόγως, ενώ οι επιχειρήσεις το τομέα πρέπει να παρουσιάζουν ευελιξία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καινοτόμων δραστηριοτήτων τους.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό αυτό ρόλο του τομέα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση Ad Hoc Ειδικής Επιτροπής, υπό τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Χρίστο Μαυρέλη και με συμμετοχή τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με όρους εντολής την αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, την αποτύπωση και καταγραφή των στρεβλώσεων και την υποβολή, εντός έξι μηνών, προτάσεων και εισηγήσεων για περαιτέρω βελτίωση, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή του τομέα.

Σας μεταφέρω ένα μήνυμα αισιόδοξο αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα που πόρρω απέχει από τον εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με επαγγελματικές οργανώσεις, όπως η δική σας, είναι καθοριστική. Είμαι βέβαιος πως όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, η συνεργασία μας θα είναι αγαστή για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια τον τόπο σε ημέρες ευημερίας και σταθερής ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στη Συνέλευσή σας.
__________

Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.