22/6/16

Δηλώσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Δηλώσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είχαμε μία πολύ ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις, τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως επίσης και για την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έχουμε εκφράσει για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα μας να στηρίξουμε τη διαδικασία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Όχι όμως της οποιασδήποτε λύσης. Επιμένουμε σε λύση που θα στηρίζεται στις συμφωνημένες αρχές και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως κόμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτές τις αρχές.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ο κ. Σουλτζ έχει δείξει να συμφωνεί με αυτές τις θέσεις τις οποίες έχουμε διατυπώσει. Έχει εκφράσει και τις δικές του ανησυχίες για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τουρκία και έχει εκφράσει την ετοιμότητα του να συμβάλει στις προσπάθειες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη όταν και εφόσον του ζητηθεί από την πλευρά μας.
Έχουμε καθιερώσει αυτές τις συναντήσεις με τον κ. Σουλτζ. Θεωρούμε ότι από το πόστο το οποίο κατέχει μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο θωρούμε ότι είναι σημαντικό να τον συναντούμε και να ανταλλάσσουμε μαζί του απόψεις. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί βρήκε τον χρόνο να μας συναντήσει και γιατί μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση ανέπτυξε και τις δικές του απόψεις για τις εξελίξεις.
Ερώτηση: Μπορείτε να πείτε ποιες είναι οι ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Τουρκία;
Ουσιαστικά το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας και το γεγονός ότι αναπτύσσεται μια κατάσταση η οποία  κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοκρατική.
Ερώτηση: Σας ρώτησε για τις πυρκαγιές;
Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι μεταφέραμε την ανησυχία μας στον κ. Σουλτζ για το γεγονός ότι δεν έγινε ακόμα κατορθωτό να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Τον ενημερώσαμε ότι ήδη έχασαν τη ζωή τους δύο δασοπυροσβέστες, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτές τις οικογένειες και έχουμε επισημάνει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη βοήθεια στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όταν και εφόσον θα καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές, νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς προλαβαίνουμε μελλοντικά τέτοιου είδους φαινόμενα και πως διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις που αποτελεσματικά θα αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση, κατά την άποψη μου, για να δούμε τι πήγε καλά και τι μπορεί να πάει πολύ καλύτερα από ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ερώτηση: Για ενδεχόμενη βοήθεια από την Τουρκία;
Έχουμε αναφέρει στον κ. Σουλτζ την πρόταση που έχει γίνει από την Τουρκία και την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Εμείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρεται είναι καλοδεχούμενη με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες λειτουργίας της ανεξαρτησίας της χώρας μας.
Ερώτηση: Ουσιαστικά συμφωνείτε με τον χειρισμό;
Νομίζω ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φτάνει να γίνονται σεβαστοί κάποιοι κανόνες.

22/06/2016