1/6/16

Έκθεση φωτογραφίας στα ΗΕ για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο

Έκθεση φωτογραφίας στα ΗΕ για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο





Το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στην Κύπρο παρουσιάστηκε χθες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μέσα από φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Nick Danziger και με συνοδευτικά κείμενα του Rory MacLean. Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτω από το Χαρουπόδενδρα» διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγνοουμένων και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κ. Ban Ki-Moon. Διανεμήθηκε επίσης το βιβλίο των Danziger και ΜacLean με τίτλο “Beneath the Carob Trees- The Lost Lives of Cyprus”.

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, εξήρε το έργο της Επιτροπής, το οποίο, όπως είπε, έχει παραχθεί εν τη απουσία μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης, κάτι που δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η εμπειρία της Επιτροπής Αγνοουμένων μπορεί να εμπνεύσει ευρύτερες προσπάθειες για δικοινοτική συνεργασία στην Κύπρο αλλά και πέραν αυτής.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η έκθεση αφηγείται μια θλιβερή ιστορία και δείχνει πως οι συνέπειες από θηριωδίες και οι επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων μπορούν να υπάρχουν για δεκαετίες. Τόνισε δε ότι το έργο της ΔΕΑ αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τη συμφιλίωση στη Κύπρο.

Παρόντες στην έκθεση ήταν και τα τρία μέλη της ΔΕΑ – το μέλος της Ε/Κ κοινότητας κ. Νέστορας Νέστωρος, το μέλος της Τ/Κ κοινότητας κα Gulden Plumer Kucuk και το Τρίτο μέλος κ. Paul-Henri Arni – οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης στην καρδιά των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αγνοούμενους της Κύπρου, είπε ο κ. Νέστωρος, ο οποίος τόνισε ότι το μίσος και ο εθνικισμός φέρνουν τη καταστροφή ενώ η μετριοφροσύνη και αλληλεγγύη είναι στοιχεία που ενώνουν τους λαούς. Η κα Kucuk επισήμανε ότι στην απουσία μιας πολιτικής διευθέτησης η Επιτροπή αποτελεί μοναδικό πρότυπο και σημείωσε ότι το έργο της είναι ακόμα πιο σημαντικό τώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για ένα κοινό μέλλον όλων των Κυπρίων. Ο κ. Arni, αναφερόμενος στο δράμα των αγνοουμένων, σημείωσε ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υποβάλλεται σε ένα τέτοιο πνευματικό βασανισμό και αβεβαιότητα.

Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τις 10 Ιουνίου και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και ακολούθως στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

----------------------