10/5/16

ΧαιρετισμόςΥπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

ΧαιρετισμόςΥπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ημερίδα για την «Προστασία και Εμπορική Αξία των Βιομηχανικών Σχεδίων»


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα την «Προστασία και Εμπορική Αξία των Βιομηχανικών Σχεδίων», η οποία συνδιοργανώνεται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμπεριλαμβάνεται και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στις βασικές μας προτεραιότητες έχουμε θέσει την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, μέσω σειράς προγραμμάτων που προϋπολογίζονται συνολικά στα €30 εκατομμύρια για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν ενισχύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και ήδη είχαμε, στις αρχές του 2015, την Πρώτη Προκήρυξη για το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ύψους €10 εκατομμυρίων. Θα ακολουθήσει εντός του 2016 η Δεύτερη Προκήρυξη για ακόμα €8 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον €12 εκατομμύρια θα αφορούν νέα προγράμματα που τυγχάνουν σήμερα της απαραίτητης επεξεργασίας.

Στόχος των ενεργειών μας είναι, ακριβώς, να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και κίνητρα στις κυπριακές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που να μπορούν πιο εύκολα και ανταγωνιστικά να διεισδύσουν σε ξένες, μεγάλες αγορές. Με τον τρόπο αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί ουσιαστική άνοδος στον κύκλο εργασιών τους και θα δημιουργηθούν, κατ’ επέκταση, νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι,

Κάθε χρόνο, στις 26 Απριλίου, εορτάζεται παγκόσμια η Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, παρέχοντάς μας ουσιαστικά μια εξαίρετη ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ρόλο της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο αναφερόμαστε στις Ευρεσιτεχνίες, στα Βιομηχανικά Σχέδια, στα Εμπορικά Σήματα, στα Λογοτεχνικά και Καλλιτεχνικά Έργα και σε όλα τα Πνευματικά Δημιουργήματα.

Παράλληλα, προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στη ζωή μας, επισημαίνοντας, μάλιστα, τη μεγάλη αξία της συνεισφοράς των δημιουργών για την πολιτισμική και τεχνολογική ανάπτυξη της κοινωνίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι σαφές πως μόνο με την κατοχύρωση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και, γενικά, όλων των βιομηχανικών δικαιωμάτων, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους και να απολαμβάνουν, χωρίς προβλήματα, τους καρπούς των κόπων τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τις δικές του δραστηριότητες, αντιγράφοντάς τα αυτούσια ή με πολύ μικρές αλλαγές.

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι αντιγραφές και οι παραποιήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα για τις επιχειρήσεις, αλλά ενδεχομένως και γενικότερα για τις οικονομίες των κρατών.

Η σημερινή ημερίδα, λοιπόν, θα ασχοληθεί με την κατοχύρωση και την εμπορική αξία των Βιομηχανικών Σχεδίων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, αλλά και κινητήρια δύναμη, της διαδικασίας της έρευνας και της καινοτομίας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη βιομηχανικού σχεδίου, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, κατέχουν το 12% του συνόλου των θέσεων απασχόλησης στην Ένωση και παράγουν σχεδόν το 13% του ΑΕΠ της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περίπου 410.000 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχεδίων, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα €36 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, το 62% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιούν κάποιο βιομηχανικό σχέδιο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις ίδιες στατιστικές του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η Κύπρος κατέχει την τελευταία θέση στην καταχώρηση κοινοτικών σχεδίων, γεγονός που καταδεικνύει το προφανές: ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις μας δεν δίδουν την ανάλογη βαρύτητα στο βιομηχανικό σχέδιο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το 2003, που πρωτολειτούργησε ο Κανονισμός για το Κοινοτικό Βιομηχανικό Σχέδιο, έχουν καταχωρηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο κοινοτικά σχέδια, εκ των οποίων μόνο τα 383 ανήκουν σε Κύπριους. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα αυτό και η σημερινή ημερίδα εντάσσεται, ακριβώς, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήθελα να χαιρετίσω και δημόσια την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να δημιουργήσει Κλάδο Βιομηχανικού Σχεδίου στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ο συγκεκριμένος, σύγχρονος, Κλάδος λειτουργεί ήδη κατά την παρούσα σχολική χρονιά σε δύο Τεχνικές σχολές, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, και με προοπτική να λειτουργήσει σε όλες τις επαρχίες. Αναμφίβολα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το φυτώριο, μέσα από το οποίο θα έχουμε τους μελλοντικούς Βιομηχανικούς Σχεδιαστές, τους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν και θα προωθήσουν καινοτόμα προϊόντα βάσει των νέων τάσεων στην αγορά.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήταν παράλειψή μου να μην καλωσορίσω τους εκλεκτούς ομιλητές της σημερινής ημερίδας. Ανάμεσά τους έχουμε μαθητές που, υπό από την καθοδήγηση των καθηγητών τους, εργάστηκαν ήδη πάνω στο βιομηχανικό σχέδιο, προτού καν δημιουργηθεί επίσημα ο σχετικός Κλάδος. Οι ιδέες τους και το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, μας δίδουν το δικαίωμα να προσδοκούμε και να ελπίζουμε για τα καλύτερα και τους ευχαριστώ.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία και τη συνεχή στήριξη προς την Κύπρο, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στην εκπρόσωπό του κα Kelly Bennet ,την οποία έχουμε τη μεγάλη χαρά να βρίσκεται σήμερα μαζί μας,

Κλείνω, τέλος, υπογραμμίζοντας προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ευθύνη για την προστασία της διανοητικής σας ιδιοκτησίας είναι δική σας. Για την όποια σχετική πληροφόρηση και υποστήριξη χρειαστείτε, μπορείτε να απευθύνεστε στους λειτουργούς του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κατοχύρωση των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.