18/5/16

Ευκαιρίες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε σεμινάριο που συνδιοργανώνει ΥΠΑΜ με ΕΟΑ

Ευκαιρίες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε σεμινάριο
που συνδιοργανώνει ΥΠΑΜ με ΕΟΑ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σεμινάριο που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ). Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης, ο οποίος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό κατά την πρωινή ενότητα του σεμιναρίου, πρόκειται για το πρώτο στο είδος σεμινάριο που πραγματοποιείται στην Κύπρο και στόχο έχει να προσφέρει πληροφόρηση τόσο σε ακαδημαϊκά, ερευνητικά κέντρα όσο και επιχειρήσεις για τις δυνατότητες άντλησης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, σε σχέση με προγράμματα στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Το σεμινάριο επικεντρώνεται σε προγράμματα διπλής χρήσης, δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς και που έχουν σχέση, για παράδειγμα, με ανάπτυξη λογισμικών, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Όπως σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας, καταγράφεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ερευνητές ενώ ενδεικτική είναι και η πολύ σημαντική επιτυχία που έχει καταγραφεί πριν λίγους μήνες, με την προεπιλογή δύο κυπριακών προτάσεων, προερχομένων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, από σύνολο τριάντα πανευρωπαϊκά για να λάβουν τεχνοοικονομική στήριξη από τον Οργανισμό και να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο για διεκδίκηση χρηματοδότησης εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, να δώσουμε όχι μόνο την πληροφόρηση αλλά και κάθε στήριξη σε νέους ερευνητές αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ την ίδια ώρα μπορούν να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές στο τομέα της άμυνας αλλά και για μη στρατιωτικές εφαρμογές. Για τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε, για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό για το νέο χρόνο, το Υπουργείο Άμυνας έχει συμπεριλάβει ένα ξεχωριστό κονδύλι για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κ. Rini Goos, ο οποίος παρέστη στο σεμινάριο συνεχάρη την Κύπρο και το Υπουργείο Άμυνας για τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει στον Οργανισμό, τονίζοντας ότι ο ΕΟΑ βρίσκεται στη διάθεση των κρατών μελών, όποτε αυτά το ζητήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στις Βρυξέλλες έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο χρόνο δύο στελέχη-εμπειρογνώμονες που προέρχονται από την Κύπρο ενώ πριν από λίγους μήνες, η Κύπρος συνδιοργάνωσε με τον ΕΟΑ πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 3 Ιουνίου το Υπουργείο Άμυνας διοργανώνει στην Κύπρο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την άμυνα και τις προκλήσεις στο τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Το σεμινάριο σήμερα παρακολουθούν πάνω από 140 συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.
Γραφείο Τύπου, 18 Μαΐου 2016