19/5/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας


Είναιμε ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην αποψινή πρώτη εκδήλωση στην Κύπρο που είναι αφιερωμένη στη   Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας.

Ηεκδήλωση διοργανώνεται   κατόπιν παρότρυνσης από την 17χρονη μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής Στέφανη Διάκου Πετροπούλου, η οποία με ανοιχτή επιστολή της στην εφημερίδα «Πολίτης» προς εμένα, ζήτησε την υιοθέτηση και από τη χώρα μας της Παγκόσμιας Ημέρας Αστρονομίας και τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Βρήκατα επιχειρήματα της Στέφανης τεκμηριωμένα και η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε αυτήν και σε όλα τα παιδιά που πιστεύουν και εργάζονται για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους.

Είναιξεχωριστή τιμή για μένα και για την Κύπρο μας, το γεγονός ότι είναι απόψε μαζί μας και ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός της ΝΑΣΑ κ. Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος ήρθε επί τούτου από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση, αλλά και να υποστηρίξει την υλοποίηση ενός άλλου οράματός μας, την υλοποίηση Αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους.

ΚύριεΟικονόμου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας διαβεβαιώσω πως από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στα χέρια μου οι πρώτες πληροφορίες για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου, αγκάλιασα την ιδέα με ενθουσιασμό. Η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των πρωτοπόρων και σε εσάς που έχετε τη συμβουλευτική ευθύνη, προκειμένου να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση αυτού του σκοπού.

Όντως,η αρχαιότατη επιστήμη της Αστρονομίας, η οποία στηρίζεται στις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων Φυσικών Φιλοσόφων και έχει συνάφεια με άλλες επιστήμες, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά, είναι σπουδαιότατη και συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Μεετυμολογία ελληνική «άστρον» και «νέμω», η Αστρονομία αναφέρεται στην επιστήμη που μελετά πώς δομούνται τα άστρα και ερευνά όλα τα ουράνια σώματα και τα φαινόμενα που γίνονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ζούμεστον αιώνα, όπου ο άνθρωπος κατάφερε να φτάσει στα άστρα και να αναζητά εξηγήσεις και λύσεις στα γήινα γίγνεσθαι μέσα από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Γιααυτό, η πρόκληση της επιστήμης της Αστρονομίας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και για εμάς όσο μικρή και αν είναι η χώρα μας. Έχουμε παράδοση στον πολιτισμό και την παιδεία και μπορούμε να αυξήσουμε την επιστημονική μας επίγνωση και να ενθαρρύνουμε νέους να καταξιωθούν μέσω αυτής.

Όπωςαναφέρει και η Στέφανη στην επιστολή της, μέσα από την καθιέρωση της   Παγκόσμια   ΗμέραςΑστρονομίας μπορούν να επιτευχθούν   πολλαπλά οφέλη.

Μεταξύάλλων, θα δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και αυτό πιθανώς να οδηγήσει κάποιους νέους μας να το επιλέξουν ως σπουδή και κατοπινό επάγγελμα. Η Αστρονομία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καινοτομία και το ερευνητικό πεδίο.

Οουρανός μας αποτελεί αναπόσπαστο και ίσως το πιο όμορφο και ενδιαφέρον μέρος του περιβάλλοντος μας χώρου. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι με τη φωτορύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις, δεν επιτρέπουμε σε αυτήν την ομορφιά να αναδειχθεί. Η Αστρονομία συμβάλλει και σε αυτό. Να αναδείξουμε δηλαδή την ομορφιά του σύμπαντος και να αγαπήσουμε τον κόσμο μας.

Επιπρόσθεταανοίγουν νέοι ορίζοντες με διαστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί, καθώς θα μπορεί να προωθηθεί η ιδέα της Κύπρου ως τουριστικού θέρετρου για την ομορφιά του ουρανού της, κάτι που θα βοηθήσει στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η πατρίδα μας, συμβάλλοντας έτσι στον ποιοτικό εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.

ΗΔιευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού  κα Αννίτα Δημητριάδου, με διαβεβαίωσε ότι για την ανέγερση του Αστεροσκοπείου και για ό,τι άλλο συναφές μπορεί να υπάρξει, ο ΚΟΤ θα παράσχει κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστείτε.

Τελειώνοντας,επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που έφεραν απόψε τα επαγγελματικά τους τηλεσκόπια για να μας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τους πλανήτες και να απολαύσουμε τη μαγεία του κυπριακού ουρανού.

___________

ΡΜ/ΜΚΥ/ΣΧ