19/5/16

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τηςΕθνικής Φρουράς συμμετείχε στην Τακτική Σύνοδο της ΣτρατιωτικήςΕπιτροπής της ΕΕ

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τηςΕθνικής Φρουράς συμμετείχε
στην Τακτική Σύνοδο της ΣτρατιωτικήςΕπιτροπής της ΕΕ


Πραγματοποιήθηκεστις 17 Μαΐου 2016, στις Βρυξέλλες, η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΑΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Μπασιακούλης Γεώργιος.

Το κύριο θέμαπου απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ και ιδιαίτερα η Ναυτική Επιχείρηση (EUNAVFOR MED/Op.Sophia) στην κεντρική περιοχή της Μεσογείου για την αποδιοργάνωση του επιχειρηματικού μοντέλου παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων. Σε παρέμβασή του, ο κ. Μπασιακούλης σημείωσε τη σημασία της Επιχείρησης, καθώς και του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της και έχει στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα λαθρομετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στον Αντιστράτηγο να προβάλει το έργο της Έρευνας και Διάσωσης στην Κύπρο, στο οποίο συνδράμουν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εθελοντές και κρατικοί φορείς, οι οποίοι, συνεργαζόμενοι, διέσωσαν αριθμό μεταναστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών, που ευρίσκοντο σε κίνδυνο και είχαν εγκαταληφθεί πάνω σε πλωτά μέσα στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης της ΚΔ με θετικό αποτέλεσμα.

Πέραν τωνεπιχειρήσεων οι Αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης κ. AlainLe Roy, για τις εξελίξεις εκπόνησης της νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ. Αριθμός χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος επισήμαναν την προτεραιότητα αυτής της Στρατηγικής στα νότια και ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Η επόμενηΤακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2016.
______________