19/5/16

ΧαιρετισμόςΥπουργού Παιδείας στην τελική εκδήλωση των ΕπιμορφωτικώνΚέντρων Λευκωσίας του Υπουργείου Παιδείας, χθες

ΧαιρετισμόςΥπουργού Παιδείας στην τελική εκδήλωση
των ΕπιμορφωτικώνΚέντρων Λευκωσίας του Υπουργείου Παιδείας, χθες


Με ιδιαίτερηικανοποίηση χαιρετίζω την τελική εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, που οργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Σύνδεσμο Μελών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2015-16. Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τη Διά Βίου Μάθηση και ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που όλοι τρέφετε στα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα προγράμματα των οποίων, εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και ενδιαφέροντα των ενήλικων πολιτών.

Το ενδιαφέρον τηςΚυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον θεσμό αυτό ήταν και παραμένει μεγάλο. Επιδίωξή μας είναι η Διά Βίου Μάθηση να καταστεί πραγματικότητα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τους νόμιμους μετανάστες. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση και επέκταση της έχει περιληφθεί στους άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού για το 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκαν οι ακόλουθες καινοτομίες:

·        η ηλεκτρονικήεγγραφή των ατόμων που συμμετέχουν στα επιμορφωτικά προγράμματα, η οποία ήταν υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως και βοήθησε στην καλύτερη οργάνωση των ομάδων.
·        τα δίδακτρα γιακάθε θέμα που επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι πληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω της JCC Smart , που επίσηςβοήθησε τα μέγιστα στο νοικοκύρεμα της είσπραξης των τελών, με μεγαλύτερη ασφάλεια. 
·        βρίσκεται επίσηςσε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία αναθεώρησης του Μη-Τυπικού Αναλυτικού Προγράμματος (Κατευθυντήριες Γραμμές), το οποίο θα δοθεί στους Εκπαιδευτές για εφαρμογή και ενημέρωση των Μελών της ομάδας τους, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς για τα Επιμορφωτικά Κέντρα.
·        μέσα στο πλαίσιοτου στρατηγικού σχεδιασμού, πραγματοποιείται για πρώτη φορά παγκύπρια πιλοτική έρευνα αξιολόγησης του προγράμματος των Επιμορφωτικών Κέντρων, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) και με συμμετοχή μεγάλου αριθμού Εκπαιδευτών και Μελών. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στοχεύει να συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των Επιμορφωτικών Κέντρων, ενώ
·        παράλληλα,προωθείται η αναθεώρηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Επιμορφωτικών Κέντρων.

Τα ΕπιμορφωτικάΚέντρα αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κύπρο. Ο γενικός σκοπός τους είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, αλλά και η οικονομική και πολιτιστική πρόοδος, τόσο των πολιτών, όσο και της κοινωνίας. Προσφέρουν ποικιλία θεμάτων, τα οποία αφορούν στη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών, στις τέχνες και χειροτεχνίες, στον πολιτισμό, στην υγεία, σε πρακτικές εφαρμογές, στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και σε άλλα θέματα γενικής φύσεως, όπως οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η δημοσιογραφία κτλ. Παράλληλα, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε διάφορα Ιδρύματα, όπως οι Κεντρικές Φυλακές, Στέγες Ενηλίκων, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων, Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ικανότητες, ψυχικές ασθένειες και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Επιπρόσθετα, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά επαναπατρισθέντων Κυπρίων, αλλόγλωσσα παιδιά, νόμιμους μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες και Τουρκοκύπριους, καθώς και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους. Κατά τη φετινή χρονιά προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε αιτητές ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπως και σε παράνομους μετανάστες που κρατούνται στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας και στη βάση της Δεκέλειας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των ομάδων στις οποίες προσφέρονται δωρεάν μαθήματα έχει αυξηθεί από 277 που λειτουργούσαν κατά την περσινή χρονιά, σε 400.

Τα ΕπιμορφωτικάΚέντρα έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την ποιότητα και το ευρύ φάσμα των θεμάτων τους. Τη φετινή χρονιά διδάσκουν 689 προσοντούχοι εκπαιδευτές. Η επιτυχία του θεσμού διαφαίνεται μέσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, που φέτος ανέρχονται σε 25.060, εκ των οποίων 23.592 ενήλικες και 1.468 αλλόγλωσσα παιδιά.

Συγχαίρω τουςοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τους Τοπικούς Υπεύθυνους, τους Εκπαιδευτές και τους Διευθυντές των σχολείων, για τη στήριξη που προσφέρουν στον θεσμό. Ιδιαίτερα, όμως, ευχαριστώ όλα τα Μέλη των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, που με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αξιοποιούν τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρει η πολιτεία και αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη και πρόοδο τόσο των ιδίων, όσο και του τόπου μας.

_______________

ΜΑΚ/ΜΓ/ΕΓ