Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη
Πρέπει να επαναλάβουμε τις συναντήσεις για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, αλλά επειδή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη όφειλαν να μην προβαίνουν σε πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις που χαλούν το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέες εξηγήσεις δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν πού είναι το πρόβλημα. Το να οργανώσει ο κ. Erdogan, ως ηγέτης της φιλοξενούσας χώρας, ένα δείπνο στο οποίο προσκαλούνται πέραν των αρχηγών κρατών και άλλοι προσκεκλημένοι της τουρκικής κοινωνίας είναι ένα θέμα.
Το να γίνει, όμως, συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ είχαν γίνει προηγουμένως προσυνεννοήσεις, με έναν τρόπο επιβράβευσης του κ. Akıncı σε μια Σύνοδο που είναι για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, είναι άλλο.
Εκείνο που θεωρώ ότι είναι υπαιτιότητα του ΟΗΕ και όσων συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα, είναι ότι όφειλαν να μην προβαίνουν σε ασχεδίαστες, πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις, οι οποίες χαλούν το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Akıncı, ο οποίος διαμαρτύρεται, πρέπει να καταλάβει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος και τι είναι εκείνο που πάμε να λύσουμε. Στην ουσία υπάρχει ο στρατός της Τουρκίας και η δύναμη των όπλων που επέβαλε τετελεσμένα στην Κύπρο και, από την άλλη μεριά, το ότι με τις ενέργειες να ανακηρύξουν ψευδοκράτος, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται εκτός διεθνούς νομιμότητας. Η λύση του Κυπριακού θα λύσει αυτά τα δύο θέματα».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις Akıncı ότι ανέμενε να διευθετηθεί η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και μετά να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο κ. Akıncı δεν θα πήγαινε αν δεν έκλεινε το ραντεβού με τον ΓΓ του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι «αν ήταν ανεπίσημη συνάντηση», όπως φέρεται να την παρουσιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, «αν ήταν τυχαία και στο πόδι, όφειλαν τα Ηνωμένα Έθνη να διαψεύσουν πρώτα την τουρκική πλευρά που παρουσίαζε ξεκάθαρα ότι ήταν μια κανονική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Η φωτογραφία (ΓΓ ΟΗΕ- Akıncı) αυτό λέει».
Σε ερώτηση γιατί κρίθηκε αναγκαία η αναβολή της αυριανής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Akıncı, ο κ. Κασουλίδης είπε «διότι το κλίμα, με αυτά που έχουν προηγηθεί, δεν θεωρείται πρόσφορο για να βρεθούν οι ηγέτες. Δεν θα είναι εποικοδομητική η συνάντηση, διότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από αυτά όλα που συνέβησαν και δεν θα είναι ευχάριστη συνάντηση».
Ερωτηθείς είπε ότι «για μένα, η ευθύνη είναι των Ηνωμένων Εθνών, να εξηγήσουν επακριβώς και πειστικά, και όχι με τον τρόπο που εξηγούν και που υποτιμούν τη νοημοσύνη, τί ακριβώς έχει συμβεί. Μέχρις ότου αυτό ξεκαθαρίσει δεν θα ήταν καλό να γίνει αύριο η συνάντηση». Πρόσθεσε ότι «η αναστολή δεν είναι επ’ αόριστον, αλλά για την αυριανή συνάντηση», σημειώνοντας ότι «από εκεί και έπειτα θα δούμε».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων για το θέμα και ότι υπήρξε ανοχή της Κυβέρνησης σε άλλες περιπτώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το Νταβός, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «το Νταβός δεν είχε καμιά σχέση με αυτήν τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη που ήταν διάσκεψη του ΟΗΕ με συγκεκριμένο θέμα, με συμμετοχή των κρατών μελών.
Το Νταβός αφορά πολλές συναντήσεις, πολλές ευκαιρίες σε πάρα πολλούς και αρχηγούς κρατών και μη, και επιχειρηματίες και οποιουσδήποτε άλλους για να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός. Έτερον εκάτερον.
Επίσης, είπαμε και ξαναλέμε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της διαδικασίας των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εκεί καθορίζεται ότι σε αυτήν τη διαδικασία οι δύο κοινότητες είναι ίσες με τη φράση του ‘equal footing’. Αυτό είναι στο πεδίον των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε για το συγκεκριμένο θέμα των Ηνωμένων Εθνών και τίποτε άλλο».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση ζητεί απολογία από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, εφόσον οι εξηγήσεις τους δεν ικανοποιούν, ο κ. Κασουλίδης είπε «δεν ικανοποιούν. Έχει κάποιον από εσάς που πείθεται από αυτό που εξηγούν; Η δημόσια απολογία και το να ταπεινώσουμε κάποιους, δεν είναι η επιδίωξή μας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Akıncı, ο κ. Υπουργός είπε «γιατί τότε δεν διέψευσαν τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι περίμενε για να καθοριστεί η συνάντηση και άμα καθορίστηκε έστειλε αεροπλάνο για να φέρει τον κ. Akıncı και έγινε η συνάντηση;».
Ερωτηθείς τι ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Joe Biden όταν μίλησαν χθες για το θέμα αυτό, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν συνηθίζουμε να μιλάμε για το τι είπε ο συνομιλητής μας», προσθέτοντας ότι «όταν θέλει να πει κάτι θα το πει ο ίδιος και δεν μπορούμε να μιλούμε εμείς εκ μέρους του».
Σε ερώτηση αν ο κ. Akıncı εκμεταλλεύτηκε την πολλή ανοχή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όση ανοχή, όση προσπάθεια για να υπάρχει καλό κλίμα, όση προσπάθεια και αν υπήρξε για να ανταποκριθούμε στην αρχική καλή θέληση του κ. Akıncı, σε σύγκριση με άλλους Τουρκοκύπριους ηγέτες, για να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού, σταματά σε ένα ειδοποιό ξεκάθαρο σημείο: Οι θέσεις στα θέματα κοινοτήτων μέσα στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να ξεφεύγουν της γραμμής της ύπαρξης διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους μέλους του ΟΗΕ με αποστολές σε διεθνείς διασκέψεις που έχουν να κάνουν με τη δουλειά του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς για το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide για τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Κασουλιδης είπε ότι «ο ρόλος του ενός ή του άλλου δεν μπορεί να είναι το αντικείμενο της προσοχής μας. Το αντικείμενο της προσοχής μας είναι η ενέργεια αυτή καθ’ αυτή. Κάποιοι ρωτούν ‘μα τίθεται θέμα Eide;’. Εάν τίθεται θέμα Eide τότε πρέπει να τεθεί και θέμα του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν προσωποποιούμε τις ενέργειες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Eide εμφανίζεται ως ο ενορχηστρωτής της όλης εξέλιξης, ο κ. Υπουργός απάντησε «δεν ξέρω ποιος ισχυρίστηκε ότι είναι ο ενορχηστρωτής».
Κληθείς να αναφερθεί στις συναντήσεις του κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σε αυτήν τη φάση θέλουμε μόνο τη στήριξη των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι την ανάμιξη. Ίσως αυτό αλλάξει και προκύψει ιδιαίτερα για μια παραίνεση στην Άγκυρα στο θέμα της ασφάλειας, που αναγνωρίζουν όλοι ότι θα είναι καθοριστικό, το κυριότερο. Είναι άλλο να ξέρεις ότι προχωράς σε μια λύση απαλλαγμένη από ξένους στρατούς και μονομερή στρατιωτικά επεμβατικά δικαιώματα».
Ερωτηθείς είπε ότι τα όσα επισυνέβησαν δεν αλλάζουν κάτι από την επιθυμία να λυθεί το Κυπριακό εντός του 2016. «Για να λυθεί όμως κάτι χρειάζεται δύο. Και χρειάζονται δύο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε στο παρόν τραπέζι είτε πιθανόν σε ένα μελλοντικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας που θα πρέπει οι θέσεις που κατατίθενται –είναι πάντα η θέση μου αυτή- να είναι ότι λύση σημαίνει μια αμοιβαία –και το τονίζω- διευθέτηση. Και αυτός που καταθέτει προτάσεις και απόψεις πρέπει να ανοίγει τον δρόμο προς μια τέτοια κατεύθυνση, την αμοιβαία συμφωνία. Και η Τουρκία ακόμη δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Υποστηρίζει τη διαδικασία, αλλά δεν έδειξε ποιες θέσεις έχει προς εξυπηρέτηση του στόχου της αμοιβαίας διευθέτησης».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συνομιλίες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να επαναλάβουμε τις συναντήσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά επειδή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα».
______________
ΡΜ/ΜΚΥ/ΕΓ