27/5/16

Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ




Δηλώσεις αναφορικά με εργασιακά θέματα στα ξενοδοχεία όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι κενές θέσεις εργασίας στον τομέα, έδωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ,

Χαρακτηριστικά, η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «Πρόσφατα έχουν ολοκληρωθεί, μετά από διαπραγματεύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και, για πρώτη φορά, έχουν νομική ισχύ οι ώρες εργασίας, ο τρόπος αμοιβής, η πενθήμερη εργασία και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Επομένως, θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά γιατί υπάρχει, πλέον, Νομοθεσία. Εκείνο που μένει σήμερα είναι ότι: αν υπάρχουν καταγγελίες από πρόσωπα, αλλά και εμείς αυτοβούλως ως Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επιθεωρήσεις, έτσι ώστε να δούμε ότι οι νομοθεσίες τηρούνται. Υπάρχει Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί ακριβώς για να ελέγχει όλα αυτά τα θέματα, τα οποία εγείρονται. Να πω, όμως, ότι πιστεύω ότι η συμφωνία που έχει πρόσφατα γίνει και Νομοθεσία, είναι σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν καταγγελίες, θα εξετάζονται, αλλά και αυτοβούλως θα προχωράμε σε επιθεωρήσεις».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί απίθανο να υπάρχουν μισθοί των 500 και των 600 ευρώ, όπως καταγγέλλουν οι Συντεχνίες, η κα Υπουργός είπε: «Μετά από πάρα πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει και με τις Συντεχνίες –γιατί πρέπει να σας πω ότι τα θέματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι θέματα τα οποία συζητήσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό-, καταλήξαμε σε αυτή τη συλλογική σύμβαση, σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε εκμετάλλευση των εργαζομένων και δεν τηρείται η Νομοθεσία. Εγώ απλά να διαβεβαιώσω και να πω ότι το Υπουργείο θα σταθεί δίπλα στους εργαζομένους. Αλλά, χρειάζονται συγκεκριμένες καταγγελίες για να δούμε πραγματικά αν υπάρχουν τα προβλήματα αυτά των 400,500 ή 600 ευρώ.

Οι όροι εργασίας έχω αναφέρει είναι Νόμος πλέον, οπότε, είτε με προσωπικό συμβόλαιο είτε με τη συλλογική σύμβαση, υπάρχουν πλέον νομοθετικά κατοχυρωμένα τα θέματα, τα οποία αφορούν βασικούς όρους εργοδότησης. Επομένως, αναμένω από όλους την τήρηση της νομοθεσίας».

Κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες καταγγελίες από τις Συντεχνίες, η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε: «Πρέπει να πω ότι μετά τη σύναψη της συλλογικής σύμβασης υπάρχει Επιτροπή, η οποία αποτελείται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπου εκεί θα μπορούν να καταθέσουν τις καταγγελίες τους και να εξετάζονται από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας. Επομένως, μετά τη σύναψη της συλλογικής σύμβασης, θα ενεργοποιήσουμε αυτή την Επιτροπή, έτσι ώστε αν υπάρχουν καταγγελίες –οι οποιεσδήποτε καταγγελίες για εκμετάλλευση οποιωνδήποτε υπαλλήλων-, αποτελούν καθήκον του Υπουργείου να τα εξετάσουμε και να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα.

Αναφορικά με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο έχουμε να κάνουμε με ένα αναγκαίο σύστημα το οποίο τυγχάνει εκμετάλλευσης, η κα Υπουργός είπε «όχι», προσθέτοντας ότι «εκείνο που έχω αναφέρει πολλές φορές είναι την πολιτική μας, ότι δηλαδή αυτή είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Επομένως, οποιοδήποτε σύστημα, όπως το ΕΕΕ ή προηγούμενα το δημόσιο βοήθημα που για χρόνια ατέλειωτα υπήρχαν τα επιδόματα σε ανθρώπους που ήταν στο δημόσιο βοήθημα, αλλάζει. Αυτή τη στιγμή, η Νομοθεσία του ΕΕΕ αναφέρει ότι κάποιος, ο οποίος είναι δικαιούχος και είναι ικανός προς εργασία, και πρέπει να το τονίσω αυτό, υποχρεούται βάσει του Νόμου να αποδεχτεί εργασία, η οποία μπορεί να εκτελεστεί από τον ίδιο. Σε περίπτωση στην οποία αρνηθεί να πάρει αυτή τη θέση, τότε κηρύττεται εκούσια άνεργος και διακόπτεται το επίδομα.

Αυτή τη στιγμή, είμαστε στην τρίτη φάση υλοποίησης του ΕΕΕ και στόχος μας είναι η επανένταξη των ανέργων που είναι ικανοί προς εργασία στην αγορά εργασίας. Δεύτερος μας στόχος είναι η κατάρτιση των ανέργων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε νέες θέσεις εργασίας που ανοίγονται, και τρίτος στόχος η προσφορά κοινωφελούς εργασίας. Αυτοί είναι οι τρεις μας στόχοι που αφορούνστην τρίτη φάση υλοποίησης του ΕΕΕ».

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι: «Μετά από συζητήσεις με την ΠΑΣΥΞΕ και με τη ΣΤΕΚ, έχει διαφανεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέσεις κενές στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο, αλλά και στις άλλες πόλεις. Εκείνο, το οποίο έχουμε κάνει, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν επιστολές σε όλους τους δικαιούχους του ΕΕΕ, οι οποίοι είναι ικανοί προς εργασία και έχουν δηλώσει ότι είναι άνεργοι υπάλληλοι ξενοδοχείων. Πρόκειται για περίπου 500 πρόσωπα. Τους ετοιμάσαμε επιστολές και θα σταλούν στον καθένα, έτσι ώστε σε μια κοινή συνάντηση με εργοδότες να μπορέσουν όσοι περισσότεροι να εργοδοτηθούν. Για αυτό και στόχος μας είναι σε συναντήσεις εργοδοτών και ανέργων να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σύζευξη, έτσι ώστε να επανενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας.

Η κα Αιμιλιανίδου ακόμα ανέφερε: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι, σε περίπτωση που η εργασία κρατάει τρείς-τέσσερις μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει κάποιο δικαίωμά του από τη Νομοθεσία του ΕΕΕ και βοήθεια από το κράτος, σε περίπτωση κατά την οποία πάλι θα είναι σε μια κατάσταση όπου θα είναι άνεργος και να χρειάζεται να στηριχθεί από το κράτος για να μπορέσει να διαβιώσει εκείνος και η οικογένειά του».

Πρόσθεσε ότι «το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο στόχος μας είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Δεν είναι μόνο θέμα τα πόσα χρήματα λαμβάνει κάποιος, αλλά η ένταξη στην εργασία, στην κοινωνία, στην ενεργοποίηση. Δεν συμφωνούμε με την παγίδευση στα επιδόματα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το θέμα με τις δόσεις προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ),η Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Με τη νέα Βουλή, θα διευθετηθεί και αυτό το θέμα με τις δόσεις στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Θα κατατεθεί ξανά το Νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής, ακριβώς γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο έχει ολοκληρώσει η Κυβέρνηση και πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί για να βοηθηθούν όλα αυτά τα πρόσωπα που σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό το Νομοσχέδιο, το έχουμε ήδη επανα-ολοκληρώσει με τις αλλαγές, δηλαδή ότι αντί 36 δόσεις θα είναι 48 και αντί τρεις μήνες η περίοδος που θα ισχύει θα είναι τέσσερεις μήνες, απαλείφοντας τα αντισυνταγματικά θέματα, τα οποία δεν μπορούν να περιληφθούν μέσα στο Νομοσχέδιο».

_____________
ΣΣ/ΣΧ