30/5/16

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ



Ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης προέβη σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με το ΓεΣΥ, την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), καθώς και τις υποθέσεις που διερευνώνται έπειτα από καταγγελίες ασθενών.

Αρχικά απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να αναληφθεί πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα στο προσεχές διάστημα για το ΓΕΣΥ, ο κ. Παμπορίδης είπε: «Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το είχε αναφέρει τόσο κατά τη δήλωση που έκανε την περίοδο που απεργούσαν οι νοσηλευτές, όσο και μεταγενέστερα στη συνέντευξη Τύπου για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι το χρονικό πλαίσιο, μέχρι τέλος Ιουνίου, το είχε δώσει ο Πρόεδρος».

Αναφορικά με το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Υπουργός ανάφερε ότι η εφαρμογή ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και ότι στοιχεία θα συλλεχθούν αυτήν την εβδομάδα και θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου. «Οι πρώτες ενδείξεις», σημείωσε, «είναι ότι άρχισαν να λειτουργούν τα πράγματα, να παραπέμπεται κόσμος και στον ιδιωτικό τομέα, επομένως ελπίζω και εύχομαι να λειτουργήσει επωφελώς προς τους συνανθρώπους μας το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΠΙΣ που αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν συμμετείχαν σε αυτόν τον σχεδιασμό, ότι δεν συζητήθηκε ποτέ η κοστολόγηση αυτών των ιατρικών πράξεων και ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν και προβλήματα με τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς, ο κ. Παμπορίδης τόνισε: «Για να καταλάβω ο ΠΙΣ λέει ότι συγκεκριμένοι γιατροί, μέλη του, δεν εκπληρώνουν τα επίπεδα επάρκειας που επιβάλουν τα επιστημονικά θέσμια; Γιατί εμείς ως Υπουργείο παραπέμπουμε σε ιατρούς, οι οποίοι είναι μέλη του ΠΙΣ και ασκούν το επάγγελμά τους ως επιστήμονες. Εάν τώρα θέτει αίτημα ο ΠΙΣ ότι κάποιοι άνθρωποι είναι μη επαρκείς, αλλά είναι μέλη του, τότε ίσως να πρέπει να δουν πώς θα ρυθμιστεί το θέμα. Εξάλλου, αυτορυθμίζεται ο κλάδος τους. Μετά από πολλές προσπάθειες των ιατρών είναι κεκτημένο τους να ρυθμίζονται τα του οίκου τους. Αυτοί καθορίζουν και τα επίπεδα και τις εγκρίσεις της εγγραφής μελών. Έχουν συνηθίσει κάποιοι να ζουν σε περιβάλλον που δεν είναι της ελεύθερης αγοράς. Η ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπει ούτε συνεννοήσεις, ούτε συγκεκριμένες ενέργειες σε συλλογικά επίπεδα που θα καθοδηγήσουν την αγορά. Υπάρχει μάλιστα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ρητά, ποινικοποιώντας τέτοιες συμπεριφορές και καλώ όλους να αναγνώσουν τις σχετικές νομοθεσίες και αν δεν μπορούν οι ίδιοι να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών».

Ερωτηθείς αν διαβουλεύεται το Υπουργείο το θέμα με την κάρτα των κυβερνητικών ιατρών ή το δεύτερο μέρος του προγράμματος που είναι οι υπερωρίες για να κάνουν επεμβάσεις, εξετάσεις και αναλύσεις, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι δεν είναι δεύτερο μέρος του προγράμματος αυτό και ότι παραμένει πρώτο στην έγνοια τους. Ανέφερε, επίσης, ότι: «Καλώ εκ νέου όλους τους γιατρούς να σταματήσουν να εξαιρούνται από την κείμενη νομοθεσία. Δεν είναι κανένας υπεράνω του Νόμου. Ο Νόμος είναι συγκεκριμένος και επιβάλλει σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να χτυπούν κάρτα. Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου διαχρονικά είναι ξεκάθαρες. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να εξαιρεί, με απόφασή της κάποιους από τον Νόμο που η Βουλή θέσπισε. Συνταγματικά ήταν άτοπο αυτό το πράγμα».

Αναφορικά με τις λίστες αναμονής, ο κ. Υπουργός είπε: «Εμείς τώρα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που βρίσκεται σε λίστα αναμονής, να πάρει ανάσα. Είναι πολύ άτοπο να εμπλέκουμε τον κόσμο και να τον ταλαιπωρούμε και δυστυχώς αυτή ήταν η πρακτική αυτήν τη στιγμή, μέχρι να λύσουμε εμείς τα εσωτερικά μας, τα εξωτερικά μας κ.ο.κ. Ό,τι και να γίνει, εμάς μοναδική μας προτεραιότητα, και το λέω προς πάσα κατεύθυνση, γιατί μπαίνουμε σε κρίσιμα χρονικά πεδία, είναι μόνο ο ασθενής. Ο ασθενής θα είναι ο δείκτης του τι πρέπει να κάνουμε. Εάν στην πορεία ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λάβουμε υπόψη και τις ανησυχίες οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία θα το κάνουμε, αλλά ποτέ εις βάρος του καλώς νοουμένου συμφέροντος του ασθενούς.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα αφήσει να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα μέσα από την αυτονόμηση, ο Υπουργός Υγείας είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι γιατροί του δημοσίου θα αντιληφθούν πλήρως το θέμα της κάρτας και το θέμα αρχής και θα προσέλθουν για να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο που θα αποτυπώνεται δικαίως η πραγματική τους εργασία. Αντιλαμβάνομαι ήταν περίοδος βουλευτικών εκλογών, ήταν περίοδος εντάσεως, τώρα υπάρχουν συνδικαλιστικές εκλογές, πρέπει να δούμε τι θα γίνει, γιατί πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να εξαιρέσει κανέναν από την κάρτα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό το πράγμα.

Αναφορικά με το θέμα της αυτονόμησης, ο κ. Υπουργός είπε: «Ο διάλογος είναι συνεχής και βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει αναληφθεί το θέμα από δυο ανώτατα στελέχη που είναι από το Υπουργείο Οικονομικών και είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε αυτά τα θέματα με τη συνδρομή ειδικών συμβούλων. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Με όλους τους ενδιαφερομένους είχαμε θέσει ως ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις επικρίσεις από τον ΠΙΣ σε σχέση με τις καταγγελίες που έγιναν για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεκασμό κτλ, ότι ο Υπουργός Υγείας δεν τους έδωσε απαντήσεις, ο κ. Παμπορίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΠΙΣ τελεί υπό πλήρη σύγχυση. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του καθορίζει η Πολιτεία. Σύμφωνα με τον Νόμο είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του ΠΙΣ να διερευνά τις υποθέσεις που αφορούν στα μέλη του και να λαμβάνει αποφάσεις στο πλαίσιο πειθαρχικού συμβουλίου. Ο ρόλος ενός πειθαρχικού συμβουλίου δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο οποιοδήποτε άλλου οργάνου, είτε ποινικού είτε άλλου. Δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση δικαστηρίου. Πρέπει κάποιος να καταδικαστεί ποινικά για να ασκήσει πειθαρχική εξουσία ένα πειθαρχικό συμβούλιο; Τότε δεν θα τιμωρείται κανένας πειθαρχικά».

Ερωτηθείς αν αυτός είναι ο λόγος που δεν ακούσαμε ποτέ αποφάσεις από το πειθαρχικό του ΠΙΣ, ο κ. Παμπορίδης υπογράμμισε: « Αυτός είναι. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το να στέλνεις δυο επιστολές τον Μάρτιο στο Υπουργείο και να καταγγέλλεις έναν λειτουργό για τον οποίον εμείς είχαμε ήδη ασκήσει έρευνες προ πολλού και καταλήξαμε στην πρόσφατη σύλληψή του, να λένε ότι δεν έκανε τίποτα και δεν μας είπε τίποτα το Υπουργείο. Μα γιατί να τους πω; Αφού εμείς είχαμε πληροφορία και ενεργήσαμε προς την αρμόδια κατεύθυνση, η οποία ήταν η Αστυνομία. Αυτοί γιατί δεν έδωσαν την πληροφορία στην Αστυνομία; Ή μήπως έπρεπε να τους ενημερώσω εγώ τι έκανα και να διακινδύνευα το ενδεχόμενο να φτάσει και στα αυτιά του ερευνώμενου; Δεν είναι δουλειά δική μου να ενημερώσω το πειθαρχικό του ΠΙΣ τι θα κάνει, εκτός αν κρίνω από κάποια έρευνα ότι πρέπει να λάβουν γνώσιν για να λάβουν μέτρα. Αλλά οι πειθαρχικές έρευνες είναι δικές τους. Είναι αρμοδιότητα δική τους και πρέπει να έρθουν να δείξουν αυτοί τις έρευνες που έχουν κάνει στα μέλη τους και τα αποτελέσματά τους. Εγώ έχω καιρό να ακούσω καταγγελίες περί ιατρών και έχω καιρό να ακούσω ποινές οι οποίες επεβλήθησαν σε μέλη τους».

Καταλήγοντας, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας αυτήν τη στιγμή διερευνά κι άλλες καταγγελίες για γιατρούς.