31/5/16

Παρέμβαση Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΤΑΠ Λάρνακας

Παρέμβαση Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΤΑΠ Λάρνακας




Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας για την πρόσκληση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση 2016.

Είναι με χαρά που βρίσκομαι ενώπιον όλων των φορέων και εκπροσώπων της Τουριστικής Βιομηχανίας της πόλης του Ζήνωνα.

Προτού προχωρήσω θέλω να σας συγχαίρω όλους θερμά για τις άοκνες προσπάθειες που εδώ και χρόνια καταβάλλετε για την προώθηση της πόλης της Λάρνακας, ενισχύοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα και αναδεικνύοντας πρωτίστως το τουριστικό σας προϊόν στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Έχουν οι επίμονες προσπάθειες των ΕΤΑΠ, των υπόλοιπων Τουριστικών Φορέων του τόπου, αλλά και του ΚΟΤ, καταφέρει να φτάσουν την Κύπρο εκεί που της αξίζει στο διεθνές τουριστικό σκηνικό; Δεν αναμένω την απάντησή σας. Γνωρίζω, η απάντηση είναι όχι.

Κυρίες και Κύριοι,

Μπορεί η πόλη της Λάρνακας να είναι γνωστή και ως η γενέτειρα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα, όμως για εμάς μια επιτυχημένη Τουριστική Πολιτική δεν είναι ούτε φιλοσοφία ούτε θεωρεία είναι.

Για εμάς, υπάρχουν προβλήματα και αυτά έχουν όνομα:

• η εξάρτηση της Κύπρου σε εξωγενείς ή γεωπολιτικούς παράγοντες, η υπέρμετρη εξάρτηση του τουρισμού σε δύο αγορές, οι φιλότιμες μεν προσπάθειες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά παράλληλα,
• η απουσία συμπληρωματικότητας και αλληλουχίας στις πρωτοβουλίες αυτές, το υπέρμετρα παρεμβατικό κανονιστικό πλαίσιο τουρισμού που σε πολλές των περιπτώσεων υποχρεώνει σε ομοιομορφία και όχι διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, και
• η απουσία συγκεκριμένου, αιτιολογημένου και μακρόχρονου πλάνου για αύξηση και ενίσχυση της τουριστικής μας ανταγωνιστικότητας και ίσως το χειρότερο από όλα.

Κυρίες και Κύριοι,

«Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα, για να ακούμε περισσότερα από όσα λέμε»[1] ……. Και εμείς πρώτα και κύρια σας ακούσαμε! Όλοι γνωρίζετε τις προσπάθειές μας, αφού εδώ και καιρό βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί σας, όπως και με όλους τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς. Ακούσαμε τα προβλήματα, ακούσαμε τις εισηγήσεις σας, μιλήσαμε λίγο και ευθύς προχωρήσαμε σε πράξεις.

Και τώρα ήλθε η ώρα να μιλήσουμε. Αρχίζουμε να μιλάμε με 5 νομοσχέδια στα οποία δουλεύουμε εδώ και πολλή καιρό και τα οποία είναι στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με πρωτοβουλία της Προεδρίας και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εργασίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ήδη προωθούνται δυναμικά τρεις βασικοί πυλώνες μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι αναμένεται ότι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό, αλλά και την επιτυχή έκβαση της Τουριστικής Πολιτικής της χώρας μας.

Ο πρώτος και κυριότερος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων αυτών, αφορά στον σχεδιασμό για πρώτη φορά, μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.

Αναφερόμαστε βεβαίως σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό –και όχι σε αποσπασματικές πολιτικές και ενέργειες. Η ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, για την οποία να σημειωθεί ότι συνεργαζόμαστε με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, αναμένεται να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης, με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, προϋπολογιζόμενες δαπάνες ανά δράση και ξεκάθαρη ανάθεση αρμοδιοτήτων σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Και χρησιμοποιώ όχι τυχαία τον όρο «όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία», αφού οι δράσεις που δυνατόν να κληθούμε να προωθήσουμε, ενδεχόμενα να αφορούν θέματα υποδομών, θέματα μεταφορών και δημόσιων συγκοινωνιών, θέματα εκπαιδευτικών αναγκών και άλλα.

Μέσω της ολοκλήρωσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, αναμένεται ότι μεταξύ άλλων θα έχουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

• πώς και ως τι επικοινωνιακά θα πρέπει να προωθείται η Κύπρος στις διεθνείς τουριστικές αγορές;
• ποια θέση θα πρέπει να διεκδικεί η Κύπρος στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό;
• ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα μας θα πρέπει να ενδυναμωθούν, έτσι ώστε να ανταγωνιζόμαστε επάξια άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς;
• ποιοι οι τομείς ή τα σημεία εκείνα, στα οποία δεν δώσαμε τη σημασία που τους αξίζει και των οποίων η ενίσχυση ή η βελτίωση θα μπορεί να ενισχύσει την τουριστική Κύπρο;

Θα χαρτογραφηθούν ο υφιστάμενες τουριστικές μας υποδομές, θα αναλυθούν οι παγκόσμιες τάσεις του τουριστικού προϊόντος, θα εντοπισθούν ανταγωνιστικοί προορισμοί, θα καταγραφούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε παραδοσιακές, αναδυόμενες αλλά και νέες αγορές, θα υποβληθούν εισηγήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη χωροταξική ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και, τέλος, θα υποβληθούν προτάσεις αναφορικά με την ανάπτυξη ενός νέου και αξιόπιστου τουριστικού Brand.

Κυρίες και Κύριοι,

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επιτυχής παρακολούθηση, αλλά και κυρίως η υλοποίηση των πιο πάνω, απαιτεί την άμεση αναβάθμιση του εκτελεστικού άξονα άσκησης της τουριστικής μας πολιτικής. Και αυτό μας φέρνει στον 2ο άξονα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, δηλαδή στη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο σε αντίθεση με τον περιορισμένο σε εξουσίες και αρμοδιότητες ΚΟΤ, αυτό, θα έχει και τη δύναμη και την κατά νόμο πλέον αρμοδιότητα, να επιβάλει οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες χρειάζονται για να μπορούμε να έχουμε μια σύγχρονη εθνική τουριστική πολιτική.

Ο νέος αυτός θεσμός αναμένεται μεταξύ άλλων να αναλάβει:
• την υλοποίηση, τον συντονισμό και την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού,
• τη στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κινήτρων, καθώς και της παροχής συστηματικής, διάχυτης και διαφανής ενημέρωσης του κοινού,
• την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων,
• τη διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και
• την προώθηση συντονισμένης τουριστικής προβολής της Κύπρου με τη χάραξη στρατηγικής προβολής, προώθησης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο αν θέλετε πάρτε το και ως μια «νέα, προωθούμενη όμως εξαγγελία της παρούσας Κυβέρνησης», την οποία για 1η φορά δημόσια αναφέρω ενώπιον σας: Για θέματα χάραξης στρατηγικής προβολής, πλέον, βάση νομοθεσίας, η κεντρική διοίκηση υποχρεωτικά θα λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και εμπλεκόμενοι φορείς σχετικοί με τον τουριστικό τομέα, όπως είναι για παράδειγμα και οι Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Πέραν των πιο πάνω, το Υφυπουργείο Τουρισμού αναμένεται ότι θα αναλάβει και μια άλλη, σοβαρών διαστάσεων ευθύνη, η οποία αφορά στον 3ο Άξονα της Τουριστικής Μεταρρύθμισης. Αναφέρομαι βεβαίως στην επιτυχή εφαρμογή και παρακολούθηση, ενός νέου και αισθητά απλοποιημένου κανονιστικού πλαισίου Τουρισμού, αυτό που άλλωστε διέπει και την καθημερινότητα των Τουριστικών Επιχειρήσεων πάσης μορφής. Όπως ήδη γνωρίζετε, για το σκοπό αυτό η Προεδρία σε συνεργασία με το αρμόδιο ΥΕΕΒΤ έχει εκπονήσει έργο με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω του οποίου επέρχεται σημαντική –μέχρι και 60%- μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, τόσο σε ότι αφορά στο Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και στο αναθεωρημένο Κανονιστικό Πλαίσιο Τουρισμού, η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας των προσχεδίων νομοσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί, σύντομα αυτά θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής.

Κυρίες και Κύριοι,

Νομίζω ότι σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχει επιδειχθεί από πλευράς Κυβέρνησης το ενδιαφέρον τόσο για τον τουρισμό όσο και για την Λάρνακα.

Ενδιαμέσου προγράμματος και μνημονίου, ολοκληρώθηκαν στην Λάρνακα έργα αξίας 36 εκ. ευρώ, ενώ εξευρέθηκαν επιπλέον πόροι άλλων 64 εκ. ευρώ για άλλα αναπτυξιακά έργα. Παράλληλα, έργα 70 εκ. ευρώ βρίσκονται υπό εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι έργα υποδομής πέραν των 150 εκ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε αυτή την πενταετία, κάτι που αναμφίβολα θα έχει ουσιαστική επίδραση και στην τουριστική προοπτική της Λάρνακας.

Ο τουρισμός, παρά την πολυπλοκότητα και δυσκολία του, παρά το ότι ουσιαστικά ήταν εκτός μνημονίου, τέθηκε ως προτεραιότητα μεταρρυθμίσεων και από την Προεδρία στο πλαίσιο του ευρύτερου πλάνου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Και ευελπιστώ ότι θα βρεθούν οι πλειοψηφίες στην Βουλή που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της σημερινής εκδήλωσης, το οποίο είναι και το τελευταίο, το οποίο αναγράφεται στο πρόγραμμα. Είναι το τιμητικό καλωσόρισμα νέων Τουριστικών Μονάδων στην Λάρνακα.

Παρά το μέχρι τώρα δυσμενές και γεμάτο ρίσκα οικονομικό περιβάλλον. Παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης χρηματοδότησης λόγω των μέχρι πριν κάποιο καιρό προβλημάτων στον Τραπεζικό τομέα. Παρά ένα μη φιλικό κανονιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο λειτουργίας τουριστικών μονάδω,ν το οποίο όπως είπα και ευελπιστώ ότι θα εκσυγχρονίσουμε σύντομα.

Αυτό είναι η ανάπτυξη και είναι αυτή την ανάπτυξη, την οποία θέλουμε να προωθήσουμε και να διευκολύνουμε. Και όλες οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προωθούμε αυτό ακριβώς τον σκοπό έχουν: Την ιδιωτική πρωτοβουλία

Κλείνοντας, θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι για όλα τα πιο πάνω προχωρούμε δυναμικά και αναμφίβολα υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Το ίδιο αναμφίβολα όμως, χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη. Σας ευχαριστώ.

---------------------