17/5/16

Προεκλογική «Δωρεά» 9εκ. στον Ιδιωτικό τομέα Υγείας

Γραπτή δήλωση Στέλλας Μισιαούλη,
Βουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Προεκλογική «Δωρεά» 9εκ. στον Ιδιωτικό τομέα Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας με την εξαγγελία του για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει στον ίδιο δρόμο αφενός της επικοινωνιακής διαχείρισης σοβαρότατων προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των ασθενών και αφετέρου της απαξίωσης των δημόσιων λειτουργών της υγείας. Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ μέτρων που εξυπηρετούν τους ασθενείς και ταυτόχρονα όμως εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Πριν από λίγους μήνες ο Υπουργός της Υγείας ζήτησε έγκριση αυξημένου κονδυλιού για υπερωριακή απασχόληση γιατρών του δημοσίου αλλά δεν πήρε έγκριση. Χθες, πέντε μέρες πριν τις εκλογές,  η κυβέρνηση η ανακοίνωσε την παροχή 9 εκ για μείωση των λιστών αναμονής μέσω της επιδότησης συγκεκριμένων επεμβάσεων.
Ενώ ο δημόσιος τομέας από τα στοιχεία που έδωσε το ΥΥ έχει αποδεδειγμένα περισσότερη δυνατότητα και τρεις φορές μικρότερο κόστος για τις ίδιες ιατρικές πράξεις, η Κυβέρνηση Συναγερμού χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για προώθηση περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος, όπως και σε μια σειρά από άλλους τομείς, είναι ξανά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, σκοπιμοτήτων αλλά και η περαιτέρω συρρίκνωση του κρατικού τομέα υγείας.
Απόδειξη τούτου είναι η διοχέτευσή πέραν των 8 εκ για αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό τομέα υγείας και μόνο 970,000 για υπερωρίες με την μέθοδο των ‘πιλοτικών προγραμμάτων μείωσης λιστών αναμονής’’. Ακόμη και αυτά τα ελάχιστα όμως δίνονται υπό προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν είναι αποδεκτές από τους επαγγελματίες υγείας.
Η υπονόμευση του δημόσιου τομέα υγείας από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας είναι επίσης αποτέλεσμα της συνειδητής αποφυγής προώθησης μέτρων θεσμικού χαρακτήρα για  μείωση των λιστών αναμονής, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κρατικό τομέα, για δημιουργία υποδομών και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο είναι που προώθησαν τον ενταφιασμό του ΓΕΣΥ με στόχο το ξεπούλημα της υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, αντί να υπηρετούν ισχυρά συμφέροντα στο χώρο της υγείας να ξεκινήσουν επιτέλους να ενεργούν υπέρ των ασθενών, των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Να προχωρήσουν στην πρόσληψη ιατρών, οι οποίοι συνεχίζουν να παραιτούνται. Να σταματήσουν τη συγκαλυμμένη δωρεά υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Να εμποδίσουν την σύνδεση της ιατρικής σχολής με συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Να αποτρέψουν την ακύρωση της διαδικασίας προσφορών για το λογισμικό του ΓΕΣΥ. Να αυξήσουν ουσιαστικά τον προϋπολογισμό της υγείας, επαναφέροντας μέρος των 330 εκ. που ξόδεψαν λιγότερα. Να υπερασπιστούν επιτέλους τον κρατικό τομέα υγείας, ξεκινώντας έστω και μετά από τρία χρόνια να λαμβάνουν θεσμικά μέτρα αναβάθμισης του.
17/05/2016