Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαΐου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.) με σκοπό να τονίσει τους κινδύνους που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία και να προωθηθούν και υποστηριχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τον έλεγχο και τον περιορισμό του καπνίσματος. Γιορτάζεται την 31η Μαΐου κάθε έτους.
Το κάπνισμα θεωρείται παγκόσμια επιδημία και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του ατόμου. Έρευνες έδειξαν ότι οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές. Γενικότερα, το κάπνισμα σχετίζεται με πληθώρα χρόνιων παθήσεων, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ανευρύσματα αορτής, καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, περιφερική αρτηριοπάθεια, έλκος δωδεκαδακτύλου, μείωση της γονιμότητας κ.λπ., αλλά και καρκίνων σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος. Έρευνες κατέδειξαν ότι το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο πέντε περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο. Πρόσθετα με το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα παραμένει μια εξίσου σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η χρήση δε, των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνεται στις μέρες μας με ταχείς ρυθμούς, διεθνώς, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι υποβοηθούν την υγεία ή τη διακοπή του καπνίσματος.
Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ετησίως όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Μάιος 2015) στην Κύπρο το ποσοστό των καπνιστών ανέρχεται σε 31%, ποσοστό που την τοποθετεί στις χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά καπνιστών. Γενικότερα παρατηρείται πτωτική τάση του καπνίσματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συγκριτικά με το 2012. Υπάρχουν μόνο πέντε κράτη μέλη στα οποία υπήρξε μια αύξηση του ποσοστού των καπνιστών ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κύπρος. Η χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατέχει μαζί με την Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία το υψηλότερο ποσοστό των καθημερινών καπνιστών (Όλες 94%). Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί η προστασία των Ευρωπαίων από τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης καπνού. Παρόλο που η υποβοήθηση της διακοπής του καπνίσματος είναι σήμερα εφικτή με τη βοήθεια φαρμάκων και ψυχολογικής υποστήριξης, εντούτοις και στον τομέα αυτό θα πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες, ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Παράλληλα, με τα συνεχή προγράμματα αγωγής υγείας και τις ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία που προωθούν κατά καιρούς τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό να ενημερώνονται οι νέοι άνθρωποι για τους κινδύνους του καπνίσματος και να αποθαρρύνονται συνειδητά οι νέοι από το να γίνουν καπνιστές, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και ενεργού πολίτη στα σχολεία ως στάση ζωής και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και αποτροπή από εξαρτισιογόνες ουσίες μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα.
Πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων, αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και στην κατανόηση ότι το τσιγάρο, τελικά, «κλέβει» χρόνια από τη ζωή μας.
----------------------