26/4/16

Χαιρετισμόςτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σταεγκαίνια του «Science café»

Χαιρετισμόςτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
σταεγκαίνια του «Science café»


Η δημιουργία τουπρωτοποριακού αυτού χώρου πραγματικά είναι μια  κατάκτηση στις μέρες μας, όπου όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ισχυρή θέληση και νέα νοοτροπία.

Η πρωτοβουλία  για τηδημιουργία του χώρου αυτού ξεκίνησε λίγους μόνο μήνες μετά το δύσκολο Μάρτιο του 2013.

Η πληροφορία πως ηΕυρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Science Café ενθουσίασε τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτόν το μοναδικό χώρο.

Ο πάντα ανήσυχος ΓιώργοςΤζίβας, με μια μικρή ομάδα συνεργατών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ανακαίνισαν το χώρο και πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα 20 επιστημονικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες που, όπως πληροφορούμαι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί το κυπριακό science caf éστα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεκινούν το Σεπτέμβριο.

Η Κυβέρνηση και εγώπροσωπικά χαιρετίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία επίσημα ξεκινά από σήμερα και θέλω να υπογραμμίσω πως η δημιουργία αυτού του χώρου και άλλων προγραμμάτων που συνδέονται με αυτόν αποτελεί ένα παράδειγμα πως όταν υπάρχει το όραμα και η θέληση, πολλά τα οποία φαίνονται αδύνατα μπορούν να υλοποιηθούν.

Επισημαίνω πως ηπροσπάθεια να ανεγερθεί ένα σύγχρονο αστεροσκοπείο στο Γεωπάρκο Τροόδους ξεκίνησε από αυτόν το χώρο όταν τον επισκέφθηκε πέρσι το καλοκαίρι ο διάσημος Ελληνοαμερικανός πυρηνικός επιστήμονας της NASA Θανάσης Οικονόμου, ο οποίοςμαζί με την ομάδα του εντόπισαν το κατάλληλο σημείο στο Τρόοδος για ανέγερση του αστεροσκοπείου, ενώ η  ομάδα του Science café μαζί με ειδικούς επιστήμονες ετοίμασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Η δημιουργίααστεροσκοπείου στο Τρόοδος θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μας.

Η κατάκτηση τηςεπιστημονικής γνώσης έπαψε πλέον να αφορά αποκλειστικά την επιστημονική κοινότητα, αφού καθημερινά δεχόμαστε κατακλυσμό επιστημονικών δεδομένων και ανακαλύψεων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας.

Έτσι, τέτοιες πρωτοβουλίεςπου  έχουν άμεσο στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης δεν μπορούμε παρά να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε με κάθε δυνατόν τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναιπου πολύ πρόσφατα υιοθέτησα και την εισήγηση μίας 17χρονης μαθήτριας, της Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, η οποία με επιστολή της  εισηγήθηκε να υιοθετήσουμε και να τιμήσουμε και στην Κύπρο τη 14η Μαΐου ως  Διεθνή ΗμέραΑστρονομίας. Είναι κάτι που έκανα με διπλή χαρά, διότι πρώτα από όλα είναι θέση μου πως πρόκειται για κάτι που συμβάλλει στη διεύρυνση των οριζόντων μας ως κοινωνία και δεύτερον διότι είναι μία ωραία εισήγηση που προέρχεται από ένα νέο παιδί.

 Για αυτό και στις 18Μαΐου το βράδυ, για πρώτη φορά, θα διοργανώσουμε στο Προεδρικό Μέγαρο μία εκδήλωση την οποία φιλοδοξώ να καταστήσουμε θεσμό. Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πλανήτες μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια τα οποία θα τοποθετηθούν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για να δώσουμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό νέων αλλά και όσων ασχολούνται με την αστρονομία να δουν τους πλανήτες.

Κλείνοντας θα ήθελα νασυγχαρώ ξανά τον Γιώργο Τζίβα και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που γίνεται και μέσα από την ανταπόκριση του Συνεργατισμού, της ΑΤΗΚ, του ΟΠΑΠ, τους οποίους συγχαίρω θερμά διότι το κράτος δεν είναι πάντοτε σε θέση να ανταποκρίνεται σε ανάλογες πρωτοβουλίες και είναι μια συμβολή που αναπληρώνει πολλές φορές υποχρεώσεις του κράτους. Για αυτό και ευχαριστώ θερμά για τη συνδρομή και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία.

Εύχομαι να αγκαλιαστείαυτή η πρωτοβουλία σας διότι πραγματικά δεν είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μια επιστημονική δραστηριότητα. ‘Έτσι τη βλέπω και έτσι πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επικέντρωση της προσοχής των νέων στα της επιστήμης.

Εύχομαι πάντα επιτυχίεςκαι το Σεπτέμβριο να γιορτάσουμε την ένταξή σας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.