13/4/16

Εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας για συνεργασία σε κρίσιμους τομείς

Εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας για συνεργασία σε κρίσιμους τομείς
13/04/2016


Το Υπουργείο Άμυνας φιλοξενεί ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) στην Κύπρο για σειρά συναντήσεων από τις 13 μέχρι τις 15 Απριλίου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται θέματα κυβερνοάμυνας, θαλάσσιας ασφάλειας, ανάπτυξης ναυτικών δυνατοτήτων, αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και διάσωσης προσωπικού. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Η πραγματοποίηση των συναντήσεων αυτών αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του ΕΟΑ και κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς υπηρετεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιτελική θέση, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Επιδίωξη είναι να αναγνωριστούν συνέργειες και να διερευνηθούν πιθανά πεδία συνεργασίας σε προγράμματα και εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Οργανισμού. Στελέχη του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού με σκοπό την υποβοήθηση της αποστολής τους.

Στρατηγικής σημασίας για το Υπουργείο αποτελεί ο τομέας της κυβερνοάμυνας. Σημειώνεται ότι με βάση το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής Διοίκησης Κυβερνοάμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών απειλών και προκλήσεων στον τομέα αυτό.

Το Υπουργείο έχει θέσει ψηλά στην ημερήσια διάταξη την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται στον τομέα της άμυνας μέσω του ΕΟΑ και ειδικότερα των χρηματοδοτικών ευκαιριών στους τομείς της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.______________