13/4/16

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις
13/04/2016


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Miroslav Jenča.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Συγκεκριμένα επεσήμανε τις υποχρεώσεις, αλλά και τις ευθύνες της Τουρκίας στο πρόβλημα των αγνοουμένων καθώς και τη μέχρι σήμερα άρνησή της να συνεργαστεί ουσιαστικά για επίλυσή του.

Οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, τόνισε, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο με ορατό τον κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να επηρεαστεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα δύο χρόνια με τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες των αγνοουμένων που βιώνουν καθημερινά για δεκαετίες το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου στη συνάντηση, ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από μέρα σε μέρα, μαζικοί χώροι ταφής Ελληνοκυπρίων έχουν μετακινηθεί σκόπιμα από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ οι κατοχικές «αρχές» αρνούνται να συνεργαστούν για την υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής όπου έχουν ταφεί Ελληνοκύπριοι μετά τις περισυλλογές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τα πεδία των μαχών, όπως και να παράσχουν άλλα στοιχεία και πληροφορίες που βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη επειδή διαιωνίζει τον πόνο και το μαρτύριο χιλιάδων συμπατριωτών μας, είπε ο κ. Φωτίου επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του μεγαλύτερου αριθμού των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.
Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την αρνητική στάση της Τουρκίας συνεχίζει και θα εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να διευκρινιστεί και η τύχη του τελευταίου αγνοούμενού μας.
Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλιστούν όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν χώρους ταφής και υποθέσεις αγνοουμένων οι οποίες υπάρχουν στα αρχεία της Τουρκίας καθώς και σε αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στην Κύπρο όσο στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, ενόψει της κρίσιμης φάσης που διέρχονται οι προσπάθειές μας για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου ζήτησε την περαιτέρω βοήθεια και εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες και οι προκλήσεις του προγράμματος της ΔΕΑ προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών Eλληνοκυπρίων, Eλλαδιτών και Tουρκοκυπρίων.