28/4/16

"Η Τουρκία ανέμενε να δει την ΕΕ να γονατίζει και στην συνέχεια να ανακόψει τις ροές των προσφύγων"


"Η Τουρκία ανέμενε να δει την ΕΕ να γονατίζει και στην συνέχεια να ανακόψει τις ροές των προσφύγων"



"Δεν είναι λογικό το συμπέρασμα ότι η Τουρκία απλώς ανέμενε να δει την ΕΕ να γονατίζει και στην συνέχεια να εφαρμόσει αυτό που προβλέπει η συμφωνία. Λέτε ότι με την συμφωνία ανοίγουν δρόμοι 'ανθρώπινοι' για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Που τους είδατε; Το μόνο που συμβαίνει στο Αιγαίο σήμερα από την τουρκική ακτοφυλακή είναι να εκσφενδονίζει νερό ενάντια στις βάρκες που επιχειρούν να μεταφέρουν ανθρώπους στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα"

Αυτά σημειώνει με ανακοίνωση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά την παρέμβαση του εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς στην συζήτηση για την νομιμότητα της Συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας που έγινε πριν λίγο στην Ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Η αναφορά του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ για την στάση της Τουρκίας και την κατάσταση στο Αιγαίο  έγινε κατόπιν δήλωσης του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν κου Τίμερμανς ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό επιτεύχθηκε και άρχισε να λειτουργεί με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Κομισιόν και του Συμβουλίου ο Τάκης Χατζηγεωργίου αναρωτήθηκε " γίνεται σήμερα αυτό που δεν μπορούσε να γίνει χθες"

Στην παρέμβαση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου έθιξε ξανά και το ζήτημα εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα του προσφυγικού. Πρότεινε όπως μέρος της οικονομικής βοήθειας που θα πάει στην Τουρκία δοθεί για ανοικοδόμηση μιας ή δύο πόλεων μέσα στην Συρία προκειμένου οι πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους. Που είναι και στόχος της ΕΕ όπως επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ. (υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο Γιούνκερ).

Με το πέρας της παρέμβασης του στην Ολομέλεια ο Τάκης Χατζηγεωργίου δέχθηκε ερώτηση, εν είδη μπλε κάρτας, από συνάδελφο του για το τι θα έκανε  ο ίδιος για να επιλύσει το πρόβλημα.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου παρέπεμψε την συνάδελφο του στην πρόταση για ανοικοδόμηση μιας η δύο πόλεων στην Συρία τονίζοντας παράλληλα ότι οι "ως Ευρωβουλευτές συζητούμε σήμερα για την νομιμότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά κανένας εκπρόσωπος των πολιτών. Κυρίως οι Ευρωβουλευτές".

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou