7/3/16

Επικήδειος λόγος του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην κηδεία του δημοσιογράφου Ά. Τίλλεϋ.


Επικήδειος λόγος του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας
Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου
στην κηδεία του δημοσιογράφου Ά. Τίλλεϋ.


Αγαπητέ μας Άθω,

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ για να σου απευθύνουμε ένα πρόωρο αποχαιρετισμό. Όμως ο αποχαιρετισμός ενός φίλου, αγωνιστή της ζωής, συνειδητοποιημένου δημοκράτη, αφοσιωμένου υπηρέτη της δημοσιογραφίας και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου δεν είναι εύκολο καθήκον.

Αν υπάρχει όμως κάτι που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Άθως Τίλλεϋ μέσα από μια γήινη πορεία γεμάτη δυσκολίες, αντιξοότητες και εμπόδια, υπήρξε αντισυμβατικός, επαναστάτης, εχθρός του αυταρχισμού και της κοινωνικής αδικίας και σμίλεψε, σε μια εποχή με πληθώρα ομοιωμάτων, αυθεντικό δείγμα ζωής.

Ο Άθως Τίλλεϋ δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη λογική ενός υποκριτικού κοινωνικού καθωσπρεπισμού. Αμφισβητούσε και πολεμούσε την αδικία, την κοινωνική αναλγησία, τις διακρίσεις και την ανισότητα και αγωνιζόταν και μόνος και μέσα από συλλογικές προσπάθειες να αλλάξει τον κόσμο. Πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος του ατομικού και του συλλογικού καθήκοντος. Ο δρόμος της αρετής.

Γεννημένος πριν από 58 χρόνια στην Πάφο, ο Άθως μετά την αποφοίτηση του από τη Μέση Εκπαίδευση σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο των ΜΜΕ από το Ράδιο Κινύρας ως μουσικός παραγωγός. Στη συνέχεια πέρασε στον χώρο της ραδιοφωνίας. Εργάστηκε στο Ράδιο Πάφος και το Ράδιο Κόσμος και στη συνέχεια στην τοπική τηλεόραση Πάφος TV . Συνεργαζόταν με τις τοπικές εφημερίδες της Πάφου, ενώ υπηρέτησε και ως ανταποκριτής του ΚΥΠΕ και της τηλεόρασης του ΣΙΓΜΑ. Τα τελευταία πέντε χρόνια επέλεξε τη μακρινή Φιλανδία ως χώρα διαμονής, χωρίς όμως να διακόψει ούτε μια στιγμή σχέσεις με την Κύπρο και την Πάφο. Η καρδιά και η ψυχή του ήταν πάντα εδώ. Οι επαφές και οι σχέσεις με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους ήταν συνεχείς.

Προσηνής, ανεξίκακος, μειλίχιος, αυθόρμητος, φορέας ήθους και ανιδιοτέλειας αλλά και αυστηρός κριτής των κακώς εχόντων της πολιτείας και της κοινωνίας, ο Άθως Τίλλεϋ διαμόρφωσε   πρότυπο ενεργού, υπεύθυνου και συνειδητοποιημένου πολίτη, αγωνιστή και αφοσιωμένου εργάτη της δημοσιογραφίας. Τα ραδιοφωνικά στούντιο, τα τηλεοπτικά πλατό, το μεγάλο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κοινό και οι αναγνώστες των εφημερίδων μπορούσαν να αντιληφθούν και να νιώσουν ότι έχουν απέναντί τους ένα σημαντικό άνθρωπο. Αντικειμενικό αλλά και έντονα κριτικό και αιχμηρό εκεί που χρειαζόταν, ηθικό και ακέραιο, αδέκαστο και αμερόληπτο.

Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού.

Σε μια εποχή δύσβατη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες, αντιξοότητες η προσωπικότητα και το ήθος του Άθου Τίλλεϋ ήταν καθοριστικές παράμετροι για να αφήσει τη σφραγίδα του στον δημόσιο βίο και τον χώρο της δημοσιογραφίας.

Μεγάλο του πάθος η ελευθερία της Κύπρου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η καταπολέμηση της ανισότητας, η εντιμότητα, η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση.

Αγαπητέ μας Άθω,

Σε ολόκληρη τη ζωή σου υπήρξες ένας αγωνιστής της Κύπρου, αγωνιστής της μαχητικής δημοσιογραφίας και της ζωής.   Γι’ αυτό η θλίψη σήμερα δεν είναι μόνο για την αγαπημένη σου οικογένεια. Είναι για όλους όσοι σε γνωρίσαμε. Για όσους γνωρίσαμε το αδαμάντινο του χαρακτήρα σου, την ευγένεια της ψυχής σου και το ανυπότακτο της προσωπικότητάς σου.

Αγαπητέ μας Άθω,

Σε χάνουμε σε ώρες δύσκολες. Με την Κύπρο να συνεχίζει τον Γολγοθά της και την κοινωνία να βιώνει παρατεταμένες κρίσεις. Σε ώρες που η φωτεινή και δημιουργική σου παρουσία ήταν αναγκαία. Όμως η διαδρομή σου, η προσφορά σου, η στάση ζωής, θα μείνουν μαζί μας ζωντανά άφθορα και ανέγγιχτα να μας συνοδεύουν. Όπως έλαμψες με τη ζωή σου, θα εξακολουθήσεις να αποτελείς σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση.

Προς την αγαπημένη σου οικογένεια και τους υπόλοιπους συγγενείς απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Αγαπημένε μας Άθω. Σε αποχαιρετούμε με εκτίμηση και αγάπη και σε κατευοδώνουμε με ένα σεμνό αντίο.