28/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης


Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα για τερματισμό της Σύμβασης με τον εργολάβο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Γενικού Εισαγγελέα, Γενικού Ελεγκτή, Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και τα μέλη του Συμβουλίου Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου, για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης   - αστυνομικές ανακρίσεις, συλλήψεις – και της ομολογίας στην οποία προέβηκαν οι διευθυντές του εργοστασίου της Κόσιης, ότι έχουν δωροδοκήσει διάφορα πρόσωπα, δεν είχαμε άλλη επιλογή από του να ζητήσουμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε άμεσο τερματισμό του συμβολαίου με την εταιρεία. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει γνωματεύσει, γραπτώς, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεση διακοπή/τερματισμό του συμβολαίου. Γι’ αυτό και συγκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη, να συζητήσουμε πώς και με ποιους τρόπους θα προχωρήσουμε στην άμεση διακοπή του συμβολαίου. Αντιλαμβάνεστε ότι το δικαίωμα τερματισμού του συμβολαίου είναι ένα θέμα και ένα άλλο θέμα είναι η λειτουργία του εργοστασίου, έτσι ώστε να μη φθάσουμε σε ακραία φαινόμενα και να μην έχουμε διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων για τις Επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου. Έχουμε και το άλλο μεγάλο θέμα της διοχέτευσης σκυβάλων από τον Κοτσιάτη στην Κόσιη. Όλα αυτά τα θέματα, λοιπόν, ήταν αντικείμενο συζήτησης/διαβούλευσης στη σημερινή σύσκεψη.

Η Διαχειριστική Επιτροπή η οποία, ως γνωστό, στελεχώνεται από τους Δημάρχους της περιοχής αλλά και από εκπροσώπους των Κοινοτικών Συμβουλίων, εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς. Σύμφωνα με τον Νόμο, αυτοί είναι που πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση. Δόθηκε, λοιπόν, μια προθεσμία, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, να γίνουν κάποιες σκέψεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς Διαχειριστικής Επιτροπής. Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, θα συνέλθουμε ξανά με την ίδια σύνθεση, για να προχωρήσουμε με τα περαιτέρω».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Διαχειριστική Επιτροπή μπορεί ή θέλει να αναλάβει τη διαχείριση του εργοστασίου, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα να θέλει ή όχι. Το λέει ο Νόμος. Δεύτερον, κατά πόσο μπορεί να το κάνει, σας απαντώ, όχι, δεν μπορεί». Και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση δεν θα απέχει από αυτή τη διαδικασία. Και το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα σταθούν αρωγοί, θα βοηθήσουν. Δεν θα αφεθούν, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι, τα μέλη του Συμβουλίου, να διαχειριστούν από μόνοι τους αυτή την κρίση. Η διαχείριση (από το Συμβούλιο) θα είναι προσωρινή. Θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσει το Συμβούλιο να προκηρύξει προσφορές για ανάληψη της διαχείρισης από μόνιμο (ιδιώτη) εργολάβο».

_____________