8/3/16

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο του Ιράν

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο του Ιράν

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στο Ιράν. Ο Υπουργός ήταν ο επικεφαλής κυπριακής επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Στην Τεχεράνη, ο κ. Υπουργός παρέστη και προσφώνησε απο κοινού με τον Υπουργό Διεθνών Υποθέσεων του Ιράν κ. Mohammad Hosseini, τις εργασίες Επιχειρηματικού Φόρου που διεξήχθη με στόχο την επέκταση και ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των δύο κρατών.

Κατά την παραμονή του στην Τεχεράνη, ο κ. Κουγιάλης είχε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Ιράν και επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ιράν κα Masoumeh Ebtekar. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Στο επίκεντρο της συνάντησης, ήταν η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως διερευνηθούν οι προοπτικές αξιοποίησης της Συμφωνίας προς όφελος των δύο κρατών. Παράλληλα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην έρευνα και καινοτομία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών.

Ο Υπουργός Γεωργίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Αντιπρόεδρο του Ιράν για να επισκεφτεί την Κύπρο.

Ο κ. Υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Υπουργό Γεωργίας κ. Mahmoud Hojjati, με τον οποίο συζήτησε θέματα αγροτικής παραγωγής και πιο συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην κλιματικά έξυπνη γεωργία, θέματα ευημερίας των ζώων, καθώς και θέματα ιχθυοκαλλιέργειας. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης γενικότερα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων όπως η χρήση του ανακυκλωμένου νερού για γεωργικούς σκοπούς, τα έξυπνα αρδευτικά συστήματα και οι ΑΠΕ.

Κατά τις συναντήσεις με την Ιρανή Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Γεωργίας της χώρας, συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Ιράν προχωρήσουν στη συνομολόγηση Μνημονίων Συναντίληψης στου τομείς του Περιβάλλοντος και της Γεωργίας.