21/3/16

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιδεινώνει το δράμα των προσφύγων

Ανακοίνωση
Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιδεινώνει το δράμα των προσφύγων


Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το περιεχόμενο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία  αποτελεί προϊόν ενός αδίστακτου παζαριού μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, που δεν συνάδει με διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και το άσυλο. Η Συμφωνία αποτελεί κούρφωση της πολιτικής κυνισμού και αναλγησίας της ΕΕ απέναντι στα θύματα ενός πολέμου, στη φωτιά του οποίου συνέβαλε και η ίδια. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι οι διακηρυγμένες αξίες και αρχές της ΕΕ είναι κενό γράμμα.

Το ΑΚΕΛ είχε από πριν καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απορρίψει όχι μόνο τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις, αλλά και το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες. Εντούτοις, οι 28 ηγέτες της ΕΕ με τις αποφάσεις της 18ης Μαρτίου επισφράγισαν τον επ’ αόριστον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Frontex θα συνεχίσουν τις περιπολίες και το ανθρωποκυνηγητό στη θάλασσα, με κίνδυνο περισσότερες τραγωδίες και ενίσχυση των κυκλωμάτων διακινητών.

Η ΕΕ προχώρησε στη συμπερίληψη της Τουρκίας στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» προκειμένου να καλύψει νομικά την «επιστροφή» των προσφύγων σε αυτή, αφού εξεταστούν στην Ελλάδα, με διαδικασίες fast-track, οι αιτήσεις τους. Όμως, διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν έντονες ανησυχίες και ενστάσεις, παραθέτοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις κακομεταχείρισης προσφύγων από πλευράς τουρκικών αρχών και επαναπροώθησης τους στην εμπόλεμη Συρία. Μπορεί άραγε να αναμένει κανείς πραγματικά ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, όταν –όπως βλέπει όλη η ανθρωπότητα καθημερινά- δεν τα σέβεται για τους ίδιους τους πολίτες της; Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να εισακουστούν οι εκκλήσεις και οι συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNICEF, σχετικά με τη Συμφωνία.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του για την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες, κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και υλοποίηση ενός δεσμευτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην ΕΕ, με κάθε κράτος-μέλος να αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης, στη βάση του πληθυσμού και των δυνατοτήτων του. Απαιτούμε απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και αποχώρηση του από το Αιγαίο.


21/03/2016