19/3/16

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω και φέτος τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιέπαινο έργο, το οποίο επιτελείτε, και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειές σας για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση και με αναπηρίες, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και η ενεργός συμμετοχή τους στην κοινωνία εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που σχετίζονται όχι μόνο με τους περιορισμούς που προκαλεί η αναπηρία, αλλά και με τα εμπόδια του περιβάλλοντος: Πρέπει να μεταβάλουμε τη στάση της κοινωνίας, να εξαλείψουμε περιβαλλοντικά, νομικά και τεχνικά εμπόδια. Οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων, τη λειτουργία προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες και διατηρούν την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Μια σειρά από νομοθεσίες και σχέδια λειτουργούν στους τομείς της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για να ενισχύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση, όπως το αναπηρικό επίδομα για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τα επιδόματα βαριάς κινητικής αναπηρίας/φροντίδας για παραπληγία/τετραπληγία, το επίδομα διακίνησης, η οικονομική βοήθεια για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου, τροχοκαθίσματος, τεχνικών μέσων και βοηθημάτων από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Στον τομέα της απασχόλησης, θεωρούμε την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την εργασία όχι μόνο ως μέσα βιοποριστικής επιβίωσης αλλά ως εργαλεία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας για άνεργους της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού που δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρίες, οι Σύμβουλοι Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας για εξατομικευμένες παρεμβάσεις, τα σχέδια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για επαγγελματική κατάρτιση, για δημιουργία μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης, όπως και ο νόμος της ποσόστωσης για διορισμό ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυξάνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Στόχος μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αναπήρων, είναι να δώσουμε επιλογές και διεξόδους, τόσο στο κεφάλαιο της ένταξης στην απασχόληση όσο και στο κεφάλαιο της κατάρτισης και της απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Για αυτό και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες προωθεί δύο νέα σχέδια κατάρτισης, τα οποία έτυχαν διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα και μόλις εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός του έτους θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αναπηρικές οργανώσεις: Το σχέδιο επιχορήγησης οργανώσεων για κατάρτιση ατόμων με αναπηρίες και το σχέδιο επιχορήγησης οργανώσεων για κατάρτιση επαγγελματιών αναπηρίας.

Σταθερός προσανατολισμός μας παραμένει η δημιουργία μιας κοινωνίας που να διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη, μιας κοινωνίας ανανεωμένης και σύγχρονης, που όλοι οι πολίτες της θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

Ήδη με την κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έχουμε έναν νέο, ισχυρό και δεσμευτικό χάρτη πορείας. Έναν χάρτη, που προβλέπει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τις υποχρεώσεις των κρατών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σε όλες της πτυχές της ζωής.

Πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθειά μας αυτή είστε εσείς, οι οργανώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων συμπολιτών μας, που συμπληρώνετε με την εμπειρία και την πρωτοβουλία σας, την ανάληψη της ευθύνης της πολιτείας για την προστασία και την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για το σημαντικό έργο, το οποίο επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και καλή συνέχεια στο έργο σας.